Preview: Olympus Stylus 1s en Tough TG-4

Thomas Kouveld 2873
Olympus introduceert de Stylus 1s en Tough TG-4. De Stylus 1s is een compactcamera met 28-300mm f/2.8-objectief en het uiterlijk van een spiegelreflex, de TG-4 is de nieuwe schok- en waterbestendige compactcamera voor de avontuurlijke fotograaf.

De twee nieuwe toestellen wijken qua uiterlijk nauwelijks af van hun voorgangers. Ook onder de motorkap blijven de aanpassingen bescheiden. De Olympus Stylus 1s werd al eerder in Japan aangekondigd, maar komt nu ook beschikbaar op de Europese markt.

Olympus Stylus 1s

Net als zijn voorganger, de Stylus 1, heeft de Olympus Stylus 1s het uiterlijk van de Olympus OM-D-camera's meegekregen. Ook maakt de nieuwe camera gebruik van vermoedelijk dezelfde 12-megapixel-bsi-cmos-sensor (1/1.7-inch) en 28-300mm f/2.8-objectief. Volgens Olympus zijn de texturen van de behuizing verbeterd.

Andere nieuwe mogelijkheden zijn de connectie via smartphone (via Olympus Image Share), intervalopnames, timelapse-films en focus peaking. Het toestel is 40 gram zwaarder dan de Stylus 1.

Olympus Tough TG-4

Ook de stevige Olympus Tough TG-4 krijgt een paar kleine updates en behoudt dezelfde behuizing, sensorresolutie en hetzelfde zoombereik als zijn voorganger. De meest in het oog springende nieuwe feature is de mogelijkheid om in raw-formaat te fotograferen.

Daarnaast kan de camera gebruik maken van 'Underwater HDR', voor meer dynamisch bereik onder water, en 'AF Area', waarmee je makkelijker een scherpstelpunt kunt selecteren.

Prijs en beschikbaarheid

De Olympus Stylus 1s moet in de zomer van 2015 in de winkels liggen voor een adviesprijs van 499 euro. De TG-4 verschijnt in mei 2015 en krijgt een adviesprijs van 409 euro.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas