Preview: Nikon D300

Redactie DIGIFOTO Pro 855
Nikon kondigde 23 augustus de geavanceerde spiegelreflexcamera D300 aan. Digifoto Pro werpt alvast een blik op de opvolger van de succesvolle D200.

De D300 is Nikons eerste spiegelreflexcamera met stofreiniging op de beeldsensor. Daarmee komt de fabrikant tegemoet aan wensen van gebruikers en kritiek van cameratesters.

Beeldsensor
De Nikon DX-cmos-beeldsensor zelf is goed voor 12,3 megapixelfoto's, waarmee het de nieuwe Canon EOS 40D én de oude Nikon D200 met twee miljoen beeldpunten overtreft. Je kunt nu dus meer details uit de foto halen. Gelet op de kwaliteit van Nikons beeldsensoren in het verleden, verwacht de redactie van Digifoto Pro bovendien meer scherpte- en kleurdynamiekweergave per pixel dan op vergelijkbare Canon cmos-sensoren.

Schietsnelheid
Uiteindelijk zal een vergelijkende test tussen de Nikon D300 en zijn concurrenten uitsluitsel moeten geven over hoe goed, of slecht, het nieuwe toestel is. Vast staat dat de fabrikant de gebruikers trakteert op een continu-schietsnelheid van zes beelden per seconde. Met een optioneel power pack zelfs tot acht foto's in een seconde. In jpeg-stand kan dat tot 100 beelden achter elkaar - 25 meer dan op de Canon EOS 40D. Hoeveel je achter elkaar in Nikon raw (*.nef) kunt schieten heeft de fabrikant nog niet vrijgegeven.

Body
In tegenstelling tot Canon maakte Nikon geen compromis met de locatie van de bedieningknoppen op de achterzijde van het toestel bij het vergroten van het LCD van 2,5 naar 3 inch. Ze zitten op de D300 vertrouwd aan de linker- en rechterzijde van het scherm. De D200 en D300 lijken in uiterlijk sterk op elkaar; zelfs de afmetingen van de body zijn dezelfde (14,7 x 11,3 x 7,4 cm). De D300 is gebouwd uit een magnesiumlegering en weegt met oplaadbare lithium-ionbatterij, geheugenkaart en draagriem (zonder objectieven) 840 gram.

Overstappen
Professionals zullen waarschijnlijk graag overstappen. De nieuwe beeldsensor zorgt waarschijnlijk voor betere foto's, als Digifoto Pro dit baseert op eerdere introducties van Nikon-camera's. De zelfreinigende sensor is bovendien een tweede plus. Helemaal stof tegengaan is onwaarschijnlijk (gelet op Digifoto Pro-duurtest op de Canon EOS 400D), maar met name concurrent Olympus (Digifoto Pro-duurtest) bewijst dat het laten vibreren van de sensor zeker een goede manier is om vlekjes van je foto's te weren. De redactie is daarom benieuwd of Nikon het trucje goed onder de knie heeft weten te krijgen.

 

Nieuw autofocussysteem
Kijk je verder onder de kap van de D300, dan kom je een comfortabele lichtgevoeligheid tegen van ISO 200 tot 3200, die je via de menu's kunt pushen naar ISO 100 en ISO 6400. Nikon bouwde een nieuw 51-puntsautofocussysteem in de body én paste Live View toe op het LCD. Evenals bij compactcamera's kun je zo door het scherm kijken tijdens het maken van een foto. Digifoto Pro-testen met bijvoorbeeld de Olympus E-510 en Fujifilm S5 Pro wijzen echter uit dat dit ten kostte gaat van de fotografeersnelheid door vertraging op de ontspanner. Ook nu is de redactie benieuwd naar de Nikon-toepassing, die gebruik maakt van twee keuzeopties: Uit de hand en Statief.

Expeed
Voor de beeldverwerking stopte Nikon zijn Expeed-verwerkingssysteem in de D300 met een 14-bitsconversie van analoog naar digitaal (A/D) en 16-bitsbeeldverwerking. Dit zou natuurgetrouwe kleuren, vloeiende huidtonen en rijke details moeten opleveren, maar Digifoto Pro heeft dit nog niet onafhankelijk kunnen testen.

Koop
De Nikon D300 is vanaf november te koop voor een adviesprijs van 1949 euro voor de body. Dat is nog altijd bijna 600 euro meer dan je voor de Canon EOS 40D moet neertellen.

Weblinks
www.nikon.nl

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie