Preview: Nikon 1 J5

Preview: Nikon 1 J5 met nieuwe sensor en 4K-filmfunctie

Thomas Kouveld 6075
Nikon introduceert de Nikon 1 J5. De compacte systeemcamera heeft een nieuwe 'backside illuminated' 20,8-megapixelsensor van het 1-inchformaat. Het toestel komt in een nieuw jasje en filmt in 4K-resolutie, maar is dan beperkt tot 15 beelden per seconde.

Het uiterlijk van de Nikon 1 J5 is door de fabrikant flink onder handen genomen. De nieuwe systeemcamera heeft, door het gebruik van nepleer, retro-trekjes gekregen. Ook heeft de behuizing van de J5 een kleine handgreep gekregen, zodat de camera beter in de hand ligt.

Betere bediening

Daarnaast zijn de P/A/S/M-knoppen nu op het programmakeuzewiel geplaatst. Voorheen waren deze functies verborgen in de 'creative mode'. Ook is er een extra instelwiel bovenop de camera geplaatst. Zo kun je de belichting aanpassen zonder de menu's in te hoeven duiken.

De bedieningsmogelijkheden zijn daarmee een stuk uitgebreider dan bij de voorgaande Nikon 1 J-camera's. De Nikon 1 J1 tot en met 1 J4 waren voorzien van een versimpeld programmakeuzewiel, zonder P/A/S/M-opties en hadden geen extra instelwieltje.

Nikon 1 J5 achterkant

Nieuwe 20,8-megapixelsensor

De Nikon 1 J5 maakt gebruik van een nieuwe 20,8-megapixel bsi-cmos-sensor. In de Nikon 1 J4 zat een 18,4-megapixelsensor. Door gebruik te maken van 'back-illumination' moet de Nikon 1 J5 beter presteren in situaties met weinig licht.

Om de beelden te verwerken, gebruikt de camera de nieuwe Expeed 5A-beeldprocessor. De Nikon 1 J5 kan twintig foto's per seconde maken, met behoud van autofocus. Het isobereik loopt van 160 tot 12,800. Het hybride autofocussysteem maakt gebruik van 171 contrastdetectiepunten en 105 fasedetectiepunten. De fotografeersnelheid en autofocusfuncties zijn daarmee gelijk aan de Nikon 1 J4, maar mogelijk brengt de nieuwe processor nog verbetering.

4K-filmfunctie

Nieuw is de 4K-filmfunctie. Sterker nog, de Nikon 1 J5 is de eerste Nikon-camera die de mogelijkheid biedt om op te nemen in 4K-resolutie. Helaas kan dit met maar 15 beelden per seconde, wat niet genoeg is voor een vloeiende filmopname. Kies je voor 1080p, dan heb je keuze uit 30 en 60 bps. Daarnaast filmt de Nikon 1 J5 in slowmotion met 100 bps in 720p-resolutie. Bij lagere resoluties zijn snelheden tot 1200 bps mogelijk, al moet je dan genoegen nemen met filmpjes met een formaat van 400x144 pixels.

Kantelbaar 3-inch-touchscreen

Het 3-inch-touchscreen van de Nikon 1 J5 beschikt over 1,04 miljoen beeldpunten en kan naar boven en naar beneden gekanteld worden. Voor het maken van selfies kun je het scherm 180 graden draaien, zodat je jezelf kunt zien.

Wifi

Om foto's te delen, ondersteunt de Nikon 1 J5 wifi en nfc. Via wifi is het ook mogelijk om de camera vanaf een smartphone of tablet te bedienen.

Prijs en beschikbaarheid

Vanaf 30 april 2015 moet de Nikon 1 J5 in de winkels liggen met een adviesprijs van 549 euro. Je krijgt dan de Nikon 1 J5 kit, inclusief 10-30mm f/3.5-5.6 VR PD ZOOM-objectief. Het toestel is verkrijgbaar in drie kleuren: zwart, zilver en wit.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van Dzjengis Stalmeester

Filmen met 15 beelden per seconde; wie wil dat nou?