Hasselblad heeft er voor gekozen het wiel niet opnieuw uit te vinden en komt met een camera gebaseerd op het Sony NEX-systeem. Geen compacte systeemcamera met middenformaatsensor dus, waarvan de geruchten spraken.

Lunar

Het hart van de Hasselblad Lunar wordt gevormd door een 24,3-megapixel aps-c-sensor en een Bionz-processor. Deze staat gevoeligheden van iso 100 tot iso 16.000 toe. Beide onderdelen kennen we uit onder andere de Sony NEX-7. Ook de lensvatting is hetzelfde: de Sony E-mount.

Een van de sterke punten van de Sony NEX-7 is de TruFinder, een elektronische oled-zoeker met 2,4 miljoen beeldpunten. Goed nieuws, want deze zoeker vindt zijn weg ook naar de Hasselblad Lunar. Ook het lcd lijkt hetzelfde met een diagonaal van 3-inch, 920.000 beeldpunten en een kantelmechanisme. De Hasselblad Lunar heeft zowel een ingebouwde flitser als een Sony-flitsschoen (de oude, uit het Minolta-tijdperk), zodat je ook losse reportageflitsers of radiotriggers kunt gebruiken.

Lunar

Hoewel veel specificaties en de plaatsing van de knoppen (ook de Hasselblad Lunar heeft TriNavi-bediening) overeenkomen met de Sony NEX-7, heeft de Lunar wel degelijk een heel eigen gezicht. De boven en onderkant zijn gemaakt van blank aluminium, de knoppen zijn van titanium en de grote handgreep met ronde vormen is te krijgen in elf verschillende afwerkingen. Drie tinten koolstofvezel, vier Italiaanse leersoorten en vier soorten écht hout. Daarmee maakt Hasselblad wel duidelijk dat ze op een iets hoger segment mikken dan Sony met de NEX-7.

Lunar

Met de introductie van de Lunar en de Leica M (een dag eerder), hebben twee oude gerenommeerde Europese cameramerken beide een camera met een filmfunctie. De opnameresolutie bedraagt 1080p met 60 of 24 beelden per seconde bij de Hasselblad. Ook het aansluiten van een externe microfoon behoort tot de mogelijkheden.

Samenwerking

De samenwerking tussen Sony en Hasselblad mag op het eerste gezicht wellicht wat vreemd lijken maar beide fabrikanten hebben iets gemeen: Carl Zeiss is de leverancier van hoogwaardige objectieven voor de systemen van beide merken. 'Toevallig' heeft Carl Zeiss een paar uur eerder aangekondigd te werken aan drie hoogwaardige primes, met onder andere Sony E-vatting.

Lunar

Het is voor een kleine fabrikant als Hasselblad dan ook een perfecte manier om tegen relatief lage investeringen een nieuwe klantenkring aan te boren. Een vergelijkbare weg sloeg Leica jaren geleden in door samen te werken met Panasonic voor de ontwikkeling van compactcamera's.

Overigens zal de samenwerking tussen Sony en Hasselblad niet ophouden bij de Lunar. In de toekomst kunnen we meer compacte systeemcamera's en zelfs compactcamera's met het Hasselblad-logo verwachten. In het verleden ging Hasselblad eenmaal eerder zo'n soort samenwerking aan, toen met Fujifilm. Het resultaat was de Hasselblad Xpan, een analoge kleinbeeld panorama-camera.

Lunar
Mooi of lelijk? Laat het ons weten in de poll op Facebook.

Prijs en verkrijgbaarheid

De prijs bedraagt 5000 euro, ruim boven de prijs van een Sony NEX-7. Hoe zeer de camera ook ontworpen is met de fotograaf in het achterhoofd, het zal toch vooral een camera zijn voor de zeer welgestelde amateur.

Roze

Grappig feitje: de codenaam van de Hasselblad Lunar was "Pink Project". Dit heeft niet zoveel met de kleur roze te maken maar vooral met een welbekende band. Gaat er nog geen belletje rinkelen? De codenaam voor het H-systeem was 'Floyd Project'.

Lunar

Interview

Morgen (woensdag 19-9-12) hebben we een interview met Peter Stig-Nielsen en Luca Alessandrini, respectievelijk Director Digital Camera Products en New Business Development Manager bij Hasselblad. Heb je vragen over deze camera? Stel ze dan in een reactie onderaan dit bericht en wij gaan opzoek naar antwoorden!