Fujifilm X-E2 met veel kleine verbeteringen

Preview: Fujifilm X-E2

Julian Huijbregts 16104
Fujifilm introduceert de X-E2. De geavanceerde csc krijgt de X-Trans II-sensor uit de X100S, met fasedetectiepixels voor snellere autofocus. Het lcd groeit en krijgt meer beeldpunten. Hoewel de veranderingen verder klein lijken, heeft Fujifilm tal van verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van de X-E1.

In de basis lijkt de nieuwe Fujifilm X-E2 veel op zijn voorganger, de X-E1. De meest in het oog springende vernieuwingen zijn de nieuwe sensor en het grotere lcd, maar Fujifilm heeft op veel meer vlakken werk gemaakt van de X-E2 en daarbij goed geluisterd naar de gebruikers. Volgens de fabrikant is het nieuwe model op zestig punten aangepakt ten opzichte van zijn voorganger.

X-E2 front

Nieuwe sensor en beeldprocessor

Fujifilm voorziet de X-E2 van de 16,3-megapixel aps-c X-Trans II cmos-sensor, deze chip zagen we eerder dit jaar voor het eerst in de Fujifilm X100S. Nieuw ten opzichte van de vorige generatie zijn 14-bits raw-bestanden en fasedetectiepixels op de sensor.

Die moeten de X-E2 sneller laten autofocussen dan zijn voorganger. Volgens Fujifilm levert de 'Hybrid AF', een combinatie van contrastdetectie en fasedetectie-AF, zelfs 's werelds snelste autofocus op. In een voetnoot wordt wel vermeldt dat dit alleen geldt voor de combinatie van de X-E2 met de 14mm f/2.8 groothoek. Desondanks klinkt het veel belovend.

Het iso-bereik van de sensor loopt van 200 tot 6400. Schiet je in jpg, dan kun je dat uitbreiden naar 100-25.600. Fotograferen kan met maximaal 7 beelden per seconde. Nieuw is een low-speed stand, van 3 bps, waarbij je gebruik kunt blijven maken van continue-AF. De Fujifilm X-E2 is ook in staat sneller bestanden weg te schrijven, de snelheidswinst ten opzichte van de X-E1 zou 1.8x moeten bedragen.

Lens Modulation Optimizer

Ook krijgt de Fujifilm X-E2 de EXR II-processor, die eerder in de Fujifilm X100S en X20 verscheen. Deze brengt de 'Lens Modulation Optimizer' met zich mee. Deze techniek moet voor scherpere jpg-bestanden zorgen. Volgens Fujifilm herkent de camera de karaktersitieken van alle Fujifilm XF-objectieven en ook de Zeiss Touit-objectieven worden ondersteund.

Groter lcd met meer pixels

Het lcd groeit naar 3-inch en krijgt een prettige 3:2-verhouding. De X-E2 moest het stellen met een 2,8-inchscherm en 420.000 beeldpunten. De Fujifilm X-E2 toont met 1,04 miljoen beeldpunten een veel scherper beeld.

De elektronische zoeker, een oled-evf met 2,36-miljoen beeldpunten, blijft gelijk aan het exemplaar in de X-E1. Wel is de verversingssnelheid bij weinig licht verbeterd: de X-E2 geeft het beeld met 60 bps weer, bij de X-E1 daalde dat naar 20 bps.

Fujifilm X-E2 back

Verbeterde bediening

De behuizing van de Fujifilm X-E2 oogt op het lcd na gelijk aan die van de X-E1. Kijk je beter, dan zie je wat verschillen. Zo gaat het draaiwiel voor belichtingscompensatie nu van +3 tot -3, bij de X-E1 was dat +2 en -2. De AE-L en AF-L-knoppen zijn losgekoppeld, je krijgt nu twee afzonderlijk drukknoppen.

Fujifilm X-E2 knoppen

Ook is de Q-knop is verplaatst, waardoor je makkelijker met je duim het Quick-menu kunt openen. Van vier knoppen kun je de functie naar wens instellen. Het gaat om de Fn1 en Fn2-knoppen, maar ook de AF- en AE-lock-knoppen kun je als Fn-knop gebruiken.

Fujifilm X-E2 vs X-E1

De lijst met verbeteringen ten opzichte van de X-E1 blijft zo nog even doorgaan, het gaat om kleine details zoals de instelbaarheid van de automatsiche iso-setting, waarbij je nu een maximale en minimale waarde kunt aangeven en een minimale sluitertijd. Ook kun je voortaal de belichting aanpassen als AE-L is ingeschakeld.

Het gebruik van AF-C is niet langer gelimiteerd tot het midden van het frame, je kunt alle 49 focuspunten inzetten voor continu-focus. In de M-stand kun je met Exposure preview (uit te schakelen in het menu) voor het maken van de foto op het lcd zien hoe het resultaat eruit zal zien. Schiet je in jpg, dan krijg je er diverse 'Advanced Filter'-opties bij waarmee je effecten over je foto's kunt leggen.

Een lijst met punten waarop de X-E2 verbeterd is ten opzichte van de X-E1 is te vinden op de Fujifilm-website.

X-E2 front silver

Digital Split-Image

Handmatig scherpstellen wordt je met de X-E2 een stuk makkelijker gemaakt dankzij drie hulpmiddelen: vergrote weergave, focus peaking en 'digital split-image'. Die laatste optie kennen we van de X100S, onderstaande video toont de werking.

Filmfunctie

Filmen kan de Fujifilm X-E2 in 1080p-resolutie met maximaal 60 beelden per seconde met bitrate van 36mbps. Ook kun je kiezen voor 30 bps, maar de meer gebruikelijke snelheden van 25 en 24 bps behoren helaas nog niet tot de mogelijkheden. Wel is de X-E2 voorzien van een microfooningang. 

Wifi

Fujifilm voorziet de X-E2 van wifi, maar net als bij eerdere Fuji-camera's met wifi zijn de mogelijkheden beperkt. Je kunt foto's van de camera overzetten naar een smartphone of tablet met de Fujifilm Camera Application-app en daar blijft het bij. Het bedienen van de camera op afstand behoort niet tot de mogelijkheden.

X-E2 top

Testfoto's

Benieuwd naar de beeldkwaliteit van de Fujifilm X-E2? Gezien de camera over dezelfde sensor beschikt als de X100S, kun je er vanuitgaan dat de kwaliteit vergelijkbaar is. Een serie omgezette raw-bestanden, geschoten met de Fujifilm X100S vind je in onze praktijktest. Op de Fujifilm-website kun je testfoto's van de X-E2 downloaden in volledige resolutie.

Fujifilm X-E2
Fujifilm X-E2, iso 3200, 14mm f/2.8, 1/32 sec.

Prijs en beschikbaarheid

Fujfilm brengt de X-E2 in december 2013 op de markt in zwart en two-tone zwart/zilver. Je kunt de camera aanschaffen in een kit met de XF 18-55mm f/2.4-4.0, of als losse body. Euroadviesprijzen zijn nog niet bekend, wel weten we dat de body in de VS voor 999,95 dollar over de toonbank gaat en de kit 1399,95 dollar kost.

Fujifilm X-E2 kleuren