Van oudsher is de 135mm hét brandpunt voor portretten. Tot op heden ontbrak zo'n objectief echter in de line-up van Carl Zeiss, maar dat is met de introductie van de Apo Sonnar T* 2/135 verleden tijd. Het lichtsterke korte tele-objectief moet de strijd aangaan met de Canon 135mm f/2L USM en de Nikkor 135mm f/2 DC. Carl Zeiss gebruikt daar een Apochromatisch ontwerp voor, hierdoor moeten chromatische aberraties vrijwel volledig afwezig zijn.

Carl Zeiss 135mm
De Carl Zeiss Apo Sonnar T* 2/135 komt beschikbaar voor Canon (ZE, links) en Nikon (ZF.2, rechts). Let ook op de verschillende draairichtingen voor de scherpstelling.

Carl Zeiss 135mmFors formaat

Carl Zeiss belooft uiterst scherpe resultaten van dit objectief met elf elementen in acht groepen. De minimale scherpstelafstand bedraagt 0,8 meter, wat een vergroting van 0,25x mogelijk maakt. Dat het objectief fors van formaat is (130 x 84mm) resulteert in een grote filtermaat van 77mm en een fors gewicht van zo'n 930 gram.

Prijs en beschikbaarheid

Autofocus ontbreekt zoals gewoonlijk bij ZE- (Canon) en ZF.2-objectieven (Nikon), wel kun je het diafragma vanaf het toestel bedienen. Zowel de Canon- als de Nikon-variant zijn vanaf december 2012 te koop, de adviesprijs bedraagt 1600 euro.