Preview: Canon XA 35 en Canon XA 30

Preview: Canon XA35 en Canon XA30

Maarten Jacobi 2456
Canon heeft twee handheld videocamera's aangekondigd, namelijk de Canon XA35 en de Canon XA30. De twee camera's maken gebruik van de nieuwe HD CMOS Pro-sensor en zijn bedoeld voor het vastleggen van allerlei onderwerpen en situaties, van bruiloften tot documentaires.

Beide camera's bevatten de 1/2.84-type 2.91 Megapixel HD CMOS Pro-sensor. Deze sensor moet vooral bij weinig licht goed presteren, waarbij de camera's ook verbeterde infrarood-prestaties hebben gekregen ten opzichte van hun voorgangers (de XA20 en XA25). Dit maakt de camera's geschikt om bijvoorbeeld 's nachts natuurbeelden op te nemen.

Wifi

Naast de sensor is er ook 5Ghz wifi-functionaliteit aanwezig op beide camera's, die het mogelijk maakt om de camera met een smartphone te besturen, bestanden via ftp over te zetten en beelden via de interface op een smartphone te bekijken.

De twee handheldcamera's beschikken over een groothoekobjectief met een zoombereik van 20x, met een brandpuntafstand van 26.8mm tot 576mm (35mm equivalent). Het objectief wordt goed optisch gestabiliseerd; de camera's bieden een 5-assige beeldstabilisatie met Dynamic IS.

Het ontwerp van de camera's is veelal gelijk gebleven aan die van de voorgangers; ze hebben een verwijderbare hendel, waarop externe audio via XLR-input kan worden aangesloten. Vanwege het lichte gewicht laten de camera's zich makkelijk meenemen voor journalistieke opdrachten of op reis.

Canon XA35 HD/SD-SDI-aansluiting

De Canon XA35 onderscheidt zich van de XA30 door een HD/SD-SDI-aansluiting, waarmee het de gebruiker in staat stelt niet-gecomprimeerde hoge resolutie videobeelden in real time te verzenden. Dit maakt de camera ook geschikt voor bijvoorbeeld live televisie.

Verder gebruiken de camera's  AVCHD (tot 28Mbps) of MP4 (tot 35Mbps) voor de videobestanden. Deze kunnen op twee SD-kaartjes tegelijk worden opgeslagen. Hiermee is het mogelijk om een backup te maken van de geschoten beelden, of kan de camera beide SD-kaarten gebruiken voor opslag van langdurige opnames.

Wide DR en Highlight Priority

Tot slot hebben de camera's twee belangrijke nieuwe functies, die tijdens het filmen kunnen worden ingezet: Wide DR en Highlight Priority. Wide DR staat voor Wide Dynamic Range, wat moet zorgen voor een hoog dynamisch bereik, dat tot zes keer meer detail dan normaal biedt. De Highlight Priority-modus zorgt ervoor dat de hooglichten wat donkerder worden, wat helpt bij een heldere lucht of reflecterende oppervlaktes.

Prijzen en beschikbaarheid

Beide camera's zijn vanaf eind november beschikbaar. De Canon XA35 heeft een adviesprijs van 2339,99 euro. De Canon XA30 is beschikbaar voor de adviesprijs van 2009,99 euro.
Meer informatie is te vinden op de website van Canon.

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten