Preview: Canon PowerShot G5 X en G9 X

Preview: Canon PowerShot G5 X en G9 X

Thomas Kouveld 2765
De Canon Expo 2015 in Parijs begint vandaag en de fabrikant kondigt meteen twee nieuwe geavanceerde compactcamera's aan. De PowerShot G5 X en G9 X zijn beiden voorzien van een 20,2-megapixelsensor van het 1-inch formaat en DIGIC 6-beeldprocessor.

Met de Canon PowerShot G5 X en G9 X richt Canon haar pijlen op respectievelijk enthousiaste hobbyisten en beginnende fotografen. Canon deed de aankondigingen voor de twee PowerShot-camera's tijdens de Canon Expo 2015. Tijdens deze beurs laat de fabrikant zien waar ze mee bezig is en wat we in de toekomst kunnen verwachten.

Overeenkomsten

De twee nieuwe PowerShot-camera's lijken in veel opzichten op elkaar. Ze gebruiken dezelfde 20,2-megapixel bsi-sensor de we ook in de G7 X en G3 X vinden en zijn voorzien van de DIGIC 6-beeldprocessor. Ook zijn ze allebei uitgerust met IS-beeldstabilisatie, die tot drie stops moet compenseren. Het iso-bereik loopt van 100 tot 12.800.

Beide camera's maken gebruik van een autofocussysteem met 31 scherpstelpunten. Handmatig scherpstellen is ook mogelijk, hierbij heb je de beschikking over focus peaking en mf assist. Tot slot hebben ze allebei een filmfunctie die je laat opnemen in full hd met zestig beelden per seconde.

Canon PowerShot G5 X

De PowerShot G5 X heeft trekjes van een dslr meegekregen. Zo zien we bovenop de body een draaiknop voor belichtingscompensatie en een bult die doet denken aan een zoeker. Hierin is een elektronische oled-zoeker geplaatst met een resolute van 2,36 megapixels die honderd procent weergave biedt. Ook heeft de geavanceerde compactcamer een extra instelwiel op de voorzijde en een kleine grip.

Daarnaast is de camera voorzien van een lichtsterk 24-100mm f/1.8-2.8-zoomobjectief (kleinbeeldequivalent). Het objectief bestaat uit elf elementen in negen groepen en heeft negen diafragmalamellen, voor zachte achtergrondonscherpte, oftwel 'bokeh'.

Canon PowerShot G9 X

De Canon PowerShot G9 X is minder geavanceerd uitgevoerd en heeft wat uiterlijk betreft meer weg van een doorsnee compactcamera. De camera is niet voorzien van een elektronische zoeker, maar heeft, net als de G5 X, een 3-inch capacitief aanraakscherm op de achterzijde. Het scherm is echter niet kantelbaar en het toestel beschikt verder over een minimum aan knoppen.

Met een 28-84mm f/2.0-4.9 (kleinbeeldequivalent) heeft de G9 X ook een minder lichtsterk zoomobjectief. Met een ring om het objectief kun je tijdens het fotograferen je instellingen aanpassen.

Prijs en beschikbaarheid

De Canon PowerShot G5 X en G9 X zijn verkrijgbaar vanaf november 2015. De PowerShot G5 X krijgt een adviesprijs van 799,99 euro, de G9 X gaat 509,99 kosten.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van Pim Geerts

waarom blijven ze toch steeds op die 1" sensorretjes hangen? Wanneer je zegt "geavanceerde compact" dan denk je toch meteen aan APS-C? Vreemde keuze als je 't mij vraagt. De sensor hebben ze, het lijkt me gegarandeerd 'n succes.