Preview: Canon PowerShot G3 X - Compacte superzoom

Preview: Canon PowerShot G3 X

Thomas Kouveld 5203
Canon introduceert de PowerShot G3 X, een compacte superzoom met 20,2-megapixelsensor van het 1-inchformaat en een 24-600mm-zoomobjectief (kleinbeeldequivalent). Verder beschikt de G3 X over een weerbestendige behuizing.

Canon liet in 2014 al weten te werken aan een compactcamera met 'grote zoom'. Later, in februari 2015, kwam het grote woord eruit: het zou gaan om de PowerShot G3 X. Nu, bijna een jaar na de eerste aankondiging, weten we alles over de camera.

De Canon PowerShot G3 X is een water- en stofbestendige compactcamera met een forse grip. Boven op de camera vinden we een aparte knop voor belichtingscompensatie en een flitsschoen, waarop je een flitser of de Canon EVF-DC1 elektronische zoeker kunt plaatsen. Deze zoeker is ook compatibel met de Canon Powershot G1 X Mark II en EOS M3 en dient los aangeschaft te worden.

1-inch 20,2-megapixelsensor

De Canon G3 X is voorzien van een 20,2-megapixelsensor van het 1-inchformaat. Het gaat om dezelfde bsi-sensor als de PowerShot G7 X en Sony RX100-camera's gebruiken. Het af-systeem gebruikt 31 focuspunten om scherp te stellen. De optische en digitale IS-beeldstabilisatie zorgen volgens Canon voor een winst van 3,5 stops.

Tijdens burstopnames maakt de G3 X vijf foto's per seconde. De DIGIC 6-beeldprocessor zorgt voor het verwerken van de foto's en ruisonderdrukking. Daarnaast heeft de camera een isobereik van 125-12.800. Canon belooft goede resultaten bij weinig licht.

24-600mm f/2.8-5.6 IS-objectief

Door de cropfactor van de 1-inchsensor, beschikt de Canon PowerShot G3 X over een zoombereik van 24-600mm in kleinbeeldequivalent. Het objectief bestaat uit achttien elementen in dertien groepen en beschikt over een diafragma met negen diafragmalamellen. Dit moet zorgen voor mooie achtergrondonscherpte, oftewel 'bokeh'.

Wifi en nfc

Om verbindingen op te zetten met smartphones, tablets of het Canon Connect Station, is de PowerShot G3 X voorzien van wifi en nfc. Via de Camera Connect-app kun je je mobiele apparaten als afstandsbediening gebruiken en foto's downloaden.

3,2-inch aanraakscherm

Op de achterzijde van de Canon PowerShot G3 X zit een kantelbaar 3,2-inch aanraakscherm met 1,62 miljoen beeldpunten. Opvallend genoeg lijkt het scherm voor een groot gedeelte bedekt te zijn onder een zwart kader. Dit is te zien in onderstaande persfoto, maar ook in het promotiefilmpje onder aan dit artikel. Wat de reden achter het zwarte vlak is, is onbekend.

Filmfunctie

De PowerShot G3X kan filmopnames maken in full hd-resolutie met 60, 50, 30, 25 of 24 fps. Tijdens het filmen is het mogelijk om de camera handmatig in te stellen en een externe koptelefoon en microfoon aan te sluiten. Door middel van live hdmi kun je real-time op een groot scherm meekijken met het filmen.

Prijs en beschikbaarheid

Vanaf halverwege juli 2015 verschijnt de Canon PowerShot G3 X. De adviesprijs bedraagt 949 euro. De optionele EVF-DC1 electronische zoeker is al een tijdje verkrijgbaar, winkelprijzen variƫren van 225 tot 250 euro.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van An Vanden Abeele

Kan niet wachten. ziet er super uit als lichte camera naast mijn 6D