Preview: Canon EOS 7D Mark II

Preview: Canon EOS 7D Mark II

Julian Huijbregts 13894
Vijf jaar lang heeft de Canon EOS 7D meegedraaid. Nu vindt Canon het tijd voor een opvolger en is op de Photokina de EOS 7D Mark II geintroduceerd. Wat direct positief opvalt: de snelhed van 10 fps en het 65-puntsautofocussysteem.

Er gingen veel geruchten dat de Canon EOS 7D Mark II nieuwe sensortechnologie zou krijgen. Dat lijkt niet helemaal het geval te zijn, hoewel Canon zegt dat er een volledig nieuwe 20,2-megapixelsensor in de EOS 7D Mark II zit, komen de specificaties grotendeels overeen met de sensor uit de EOS 70D. Net als die camera heeft de 7D Mark II Dual Pixel CMOS AF. Daarmee kan de camera snel en vloeiend scherstellen in live view en tijdens het filmen.

Canon EOS 7D Mark II sensor

Het iso-bereik is iets aangepast ten opzichte van de sensor in de 70D. Het basisbereik loopt van 100 tot 16.000 en kan uitgebreid worden naar 25.600 en 51.200. De EOS 70D heeft een iso-bereik van 100 tot 12.800 en gaat niet hoger dan 25.600.

Met name op gebied van dynamisch bereik bij lage iso-waarden hebben de sensoren van Canon een achterstand op de concurrentie. Tests zullen moeten uitwijzen of Canon daar met de EOS 7D Mark II verandering in weet te brengen.

Fotograferen met 10 fps

De grote vernieuwing in de EOS 7D Mark II lijkt niet zozeer in de sensor  te zitten, wel maakt Canon grote stappen op gebied van snelheid en autofocus. De camera schiet maar liefst 10 beelden per seconde, dat was tot voor kort enkel mogelijk met de duurste professionele camera's.

Schiet je in jpg, dan kun je vrijwel eindeloos blijven fotograferen, fotografeer je in raw, dan is de buffer na het maken van zo'n 31 foto's gevuld en zakt de snelheid in. De maximale sluitertijd bedraagt 1/8000e seconde. Canon voorziet de EOS 7D Mark II van een duurzame sluiter die tot minimaal 200.000 opnames mee moet gaan.

Om de enorme hoeveelheid data die fotograferen met 10 beelden per seconde met zich mee brengt in goede banen te leiden, heeft Canon de EOS 7D Mark II voorzien van twee DIGIC 6-beeldprocessors. De EOS 7D Mark II is voorzien van twee kaartsleuven, voor CompactFlash en sd(xc).

Canon EOS 7D Mark II top

65 autofocuspunten

Niet alleen de snelheid is indrukwekkend, ook het autofocussysteem heeft opvallende cijfers. Je krijgt maar liefst 65 scherpstelpunten tot je beschikking, die allemaal 'cross-type' gevoelig zijn tot f/5.6, het middelste punt is dat tot f/8 en kan tot -3 EV scherpstellen. Daarmee is het middelste focuspunt gevoeliger dan hetzelfde focuspunt in de Canon EOS 1D X en 5D Mark III.

Canon combineert de nieuwe focusmodule met een nieuwe 150.000-pixel RGB-meetsensor. Deze zou nauwkeuriger moeten zijn dan het iFCL-meetsysteem met 63 zones dat te vinden is in de EOS 7D, 6D en 5D Mark III.

De meetsensor wordt ook gebruikt voor iTR - Intelligent Tracking and Recognition, een functie die overkomt uit de EOS 1D X. Eveneens afkomstig uit het topmodel is de mogelijkeid om spotmeting  te combineren met het autofocuspunt.

Zoeker en lcd

Het pentaprisma in de EOS 7D Mark II heeft een vergroting van 1x en toont honderd procent van het beeld. Het scherm aan de achterkant heeft een diameter van 3-inch en telt 1,04 miljoen beeldpunten. Het Clear View II lcd heeft iets meer pixels een hogere helderheid dan het scherm in de EOS 7D. Het scherm is niet aanraakgevoelig en kan niet uitgeklapt worden.

Canon EOS 7D Mark II back

Filmfunctie - 1080p60

Canon verbetert de filmfunctie van de EOS 7D Mark II, maar anno 2014 zijn de specificaties niet bijzonder te noemen. De dslr filmt in 1080p-resolutie met maximaal 60 frames per seconde. Ook heb je keuze uit 50, 30, 25 of 24 fps.

Dankzij de dubbele DIGIC-6-processor is het mogelijk om ook tijdens het filmen lenscorrecties toe te passen. Dit werkt als je een Canon EF-objectief gebruikt dat ondersteund wordt.

De hdmi-poort van de Canon EOS 7D Mark II stuurt een schoon signaal uit, zodat je dit met een externe recorder ongecomprimeert kunt opnemen. Het gaat om een 4:2:2-signaal, dat meer kleurinformatie bevat dan de 4:2:0-bestanden die je op de geheugenkaart opneemt.

Behuizing

Het formaat van de EOS 7D Mark II komt overeen met zijn voorganger. Wel is het uiterlijk van de behuizing wat aangepast en zijn er knoppen verplaatst. De plaatsing van de biedeningselementen toont veel overeenkomst met de EOS 5D Mark III.

De EOS 7D Mark II kan probleemloos in barre omstandigheden gebruikt worden, de behuizing is afgedicht tegen stof en vocht. Volgens Canon zijn de afdichtingen vier keer beter dan bij de EOS 7D.

Canon EOS 7D Mark II grip

GPS in de behuizing

Steeds meer camera's krijgen wifi, maar Canon heeft ervoor gekozen om de EOS 7D hier niet van te voorzien. Wel krijgt de camera een ingebouwde gps-ontvanger, zodat je foto's van locatiecoordinaten kunnen worden voorzien.

Nieuwe accu

In de EOS 7D Mark II vinden we een nieuwe accu: de LP-E6N heeft een grotere cappaciteit. Volgens de CIPA-norm kun je 670 foto's maken op een lading als je de zoeker gebruikt, of 250 foto's in live view.

Prijs en beschikbaarheid

Canon brengt de EOS 7D Mark II in november op de markt. De body krijgt een adviesprijs van 1699 euro.

Meer Photokina-nieuws

Naast de EOS 7D Mark II introduceert Canon op de Photokina drie nieuwe objectieven en de PowerShot G7 X met 1-inchsensor:

Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM
Canon EF 400mm f/4 DO IS II USM
Canon EF-S 24mm f/2.8 STM
Canon PowerShot G7 X

afbeelding van R.de.Vries

Jammer, gemiste kans.
Geen kantelbaar scherm.
Geen WiFi,
en maar 20,2-megapixelsensor.
ik den dat ik toch maar de overstap ga maken. (Nikon)

afbeelding van Peter W

flauwekul.
als je een kantelbaar scherm of wifi zoekt heb je ook bij Canon keuze genoeg. Bestudeer dan gelijk even welke APS-C camera van Nikon een vergelijkbaar geavanceerd autofocus systeem heeft.
Dit wordt - een beetje afhankelijk van de sensor - de momenteel allerbeste APS-C camera... Alleen de full-frame D810 kan hier als APS-C camera mee concurreren ;)... (die geeft gelukkig beduidend minder beelden per seconde ;) ).

afbeelding van Anoniem

het gras bij de buren is altijd groener. Ik hoor bijvoorbeeld Nikon vrienden klagen over het feit dat de 750 maar tot 1/4000e gaat, een trage flits sync tijd heeft en geen AF-On knop voor back button focus, en dus nog steeds geen 'echte' opvolger is van de 700. En die megapixels, tsja. De meesten die ik daar over hoor klagen zijn degenen die hun foto's nooit groter zien dan op een computerscherm....

afbeelding van roelj

Megapixels, persoonlijk zou ik zeggen dat die Sony A7S met extreem goede hoge ISO-kwaliteit in 'slechts' 12 megapixels 95% van de markt kan bedienen. En ontwikkel dat dan door naar 24 en 36 Mp van dezelfde kwaliteit.

afbeelding van Arnold van Wijk

Veelal licht evolutionele zaken, maar verre van revolutionair. Net als de overgang van de 5D2 naar de 5D3 waar de verschillen in techniek kleiner waren dan het verschil in prijs. Vijf jaar wachten op een sensor die nagenoeg gelijk is en de rest is vooral voortborduren op bestaande technieken. De meeste andere merken komen met 24mp crop sensoren, verbeterde dynamiek, GPS, WIFI, kantelbare schermen etc, maar Canon blijft hierop achterlopen, terwijl de prijzen wel telkens exorbitant hoog zijn. Om die reden heb ik begin dit jaar Canon al vaarwel gezegd en ben overgestapt naar Fuji, wat een verademing.

afbeelding van Jannes B

10 beelden per seconde alleen bij de duurste camera's mogelijk?
Ik kan me enkele SLT camera's van Sony herinneren met 12 beelden per seconde herinneren in een camera die de helft kost.
De body van de E-M1 is nog steeds goedkoper dan de 7D II en schiet ook met 12 fps.

afbeelding van Henk Luigens

Iso prestatie zal erg belangrijk worden.
Sommigen denken al dat hij net zo clean zou zijn als een 1dx.
Gaan ze echt niet doen. Die oude ruiste al bij 500 iso, deze zal bij 800 nog meekomen, en dan is het wachten op de marklll

afbeelding van hanskoot@livophex.com

De camera ziet er uit als een gezonde doorontwikkeling met zinvolle verbeteringen. Bv gelukkig nu ook voorzien van goede afdichtingen. Ik heb wel het idee dat ze na 2009 gestopt zijn met revolutionaire ontwikkelingen op het gebied van sensortechnologie en hebben ze mi de leidende rol verwisseld voor een lijdende. Dat gezegd hebbende ben ik nog niet uitgekeken op de kwaliteit van mijn 5d2 uit 2009, maar voel ik door het gebrek aan genoemde ontwikkeling ook nog geen behoefte om te upgraden. Het verschil is het mij niet waard. Wel benieuwd wat de tests gaan tonen.

afbeelding van JeroenB

Ik ben eveneens zéér benieuwd naar de iso prestaties en in hoeverre de ruis onderdrukt zal kunnen worden.
Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat voor die prijs dat wel eens zou kunnen tegenvallen...

afbeelding van Henk poelma

ruis valt toch dik tegen.
Scherpte is ook niet alles.
Zou ook raar zijn als zo'n camera net zo goed zou zijn als de 2 tot 3x duurdere topmodellen

afbeelding van Johan beenstra

High iso shots boven de 3200 iso eisen toch zijn tol in de scherpte.
Vergeet ook niet dat ze op die sites alles onder de meest ideale omstandigheden doen.
Ik ga niet upgraden in elk geval.

afbeelding van hein overzee

Ga ook overstappen op nikon
Gemiste kans canon veel toeters en bellen en weinig echt nieuws.
Het dynamisch bereik van deze sensors liggen lager dan bij andere merken die zo'n soort cam voor de helft van de prijs aanbieden.

NIKON: je hebt er weer een klant bij

afbeelding van anoniem

Ik vind het knap dat er al een oordeel geveld kan worden voordat men hem zelf heeft kunnen testen.
Ik heb de mark II nu in bezit en ben gelijk gaan testen op hoge iso waarde's. Verbuffend goed !!

afbeelding van Willi wortel

10Fps zou alleen in Jpeg zijn.
In Raw zou het ongeveer 8 kunnen zijn.

afbeelding van Julian

Dat is niet waar. Hij schiet probleemloos 10 fps in raw - dat hebben we al kunnen testen (pre-productiemodel). Je kunt de snelheid van de Continuous Drive (high en low speed) zelf instellen, van 1 tot 10 fps. Handig om de buffercapaciteit te vergroten. Op 10 fps passen er zo'n 31 raw-foto's in de buffer - op 8 fps zijn dat er ca. 40 en bij 6 fps ruim 75, is onze ervaring.

afbeelding van anoniem

heb de camera nu in bezit en de hoge iso prestaties zijn verbluffend !!!

afbeelding van Hanneke de Boer

Ik ben super benieuwd naar de resultaten. Ik sta op het punt de stap te wagen. Hou ons op de hoogte van je bevindingen...

afbeelding van John.F

Vraagje over gebruikers ervaring.
Wat zou de beste instelling van de imagestabilisatie van deze camera zijn:
Imagestabilisatie inschakelen in de camera en de lens tegelijk of alleen in de camera of alleen in de lens? Wie heeft de ervaring?

John