Een 8x10-inchcamera is een technische camera, aangeduid naar het formaat van het filmoppervlak. Ter vergelijking: één negatief heeft een afmeting van 20 bij 25 centimeter, een aps-c-sensor meet 25 x 16 millimeter. In eerste instantie waren de Polaroids van dit formaat bedoeld als testfoto. Voordat je het prijzige negatief ging belichten, maakte je eerst een instantprint om te zien of de belichting in orde is.

De karakteristieken van de film waren echter zo bijzonder, dat veel fotografen de Polaroids als eindproduct gingen gebruiken. Een afdruk was immers voldoende groot om mooi in te lijsten bijvoorbeeld. Toen de productie stopte, schoten de prijzen van resterende film omhoog, tot wel 500 euro voor een doos met tien afdrukken. Een fotograaf schoot zelfs zoveel 8x10 Polaroids dat hij een digitale achterwand ontwikkelde en liet bouwen in dat formaat.

testfoto
Een testfoto van Melanie McDaniel op het nieuwe 8x10-inch materiaal

Nieuwe productie

The Impossible Project heeft in 2008 de laatste machine kunnen redden die dit formaat film kan produceren. Nu is het ze ook gelukt om de chemicaliën op orde te krijgen en zijn er een aantal geslaagde testfoto's te zien op hun website. Vanaf 30 augustus is de film online te verkrijgen voor 169 euro per pak.