Pierre Crom wint Zilveren Camera 2014

Pierre Crom wint Zilveren Camera 2014 met MH17-serie

Thomas Kouveld 2291
Pierre Crom is de winnaar van de Zilveren Camera 2014. Hij sleepte de hoofdprijs in de wacht met zijn fotoserie over de MH17-ramp. De Nationale Portretprijs werd gewonnen door Gerard Wessel met zijn portret van Katja Römer-Schuurman en de Prijs voor Vernieuwende Journalistiek ging naar het project Love Radio.

In totaal deden 664 deelnemers mee, die 5397 beelden instuurden. Hiervan werden 42 inzendingen genomineerd. ANP-fotograaf Pierre Crom wint met zijn serie, ingezonden in de categorie 'Buitenland Serie', de hoofdprijs van 2500 euro.

Winnende fotoserie

De winnende serie beslaat zowel de ramp met MH17 als de directe nasleep in Oekraïne en Nederland. Crom was op 17 juli in Donetsk toen hij hoorde dat er een vliegtuig was neergestort in de buurt. Hij was vrijwel direct ter plaatse en dit is te zien in zijn beelden. De serie opent met een foto van de nog brandende overblijfselen van het vliegtuig van Malaysia Airlines. Daarop volgen beelden van de verzameling van eigendommen, de aankomst van doodskisten in Nederland en het transport van brokstukken.


Foto © Pierre Crom / Zilveren Camera - De eerste foto van de winnende serie over MH17

Categoriewinnaars

Naast de Zilveren Camera waren er ook categoriewinnaars. Ook hier waren de gebeurtenissen met MH17 prominent aanwezig. Zo won Hille Hillinga de eerste prijs in de categorie 'Binnenland Serie' met zijn serie over de aankomst van de slachtoffers van MH17 in Nederland.

Hille Hillinga
Foto © Hille Hillinga / Zilveren Camera - Eerste prijs Categorie Binnenlands Nieuws (serie)

In de categorie 'Sport' veroverde Pim Ras twee keer de eerste plaats. Eerst met zijn foto van de beroemde kopbal van Robin Van Persie tegen Spanje en daarna met zijn serie van de Nederlandse schaatsers tijdens de Olympische Spelen in Sotsji.

Nationale Portretprijs 2014

Gerard Wessel won dit jaar de Nationale Portretprijs. Hij maakte een klassiek zwart-witportret van Katja Römer-Schuurman met een nostalgische uitstraling. Wessel heeft zich volgens de jury duidelijk laten inspireren door de glamourportretten van de Parijse fotostudio Harcourt uit de jaren vijftig.


Foto © Gerard Wessel / Zilveren Camera - Het winnende portret van Katja Römer-Schuurman

Prijs voor Vernieuwende Journalistiek 2014

Filmmaakster Eefje Blankevoort en fotograaf Anoek Steketee wonnen met het project Love Radio de Prijs voor Vernieuwende Journalistiek 2014. Love Radio is een multimediale documentaire over de complexe periode na de genocide in Rwanda in 1994. Het project volgt de populaire radio soap Musekeweya ('New Dawn'), die is ontwikkeld om het nationale trauma te verwerken en de mensen dichter tot elkaar te brengen.

Alle winnende inzendingen zijn te zien op de website van de Zilveren Camera. Ook zijn de genomineerde en winnende foto's tentoongesteld in het Fotomuseum in Den Haag van 24 januari tot en met 9 maart.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas