Phase One neemt Mamiya over

Phase One neemt Mamiya over

Thomas Kouveld 1275
Phase One neemt Mamiya Digital Imaging over. De maker van digitale middenformaatcamera's krijgt haalt hiermee veel technische kennis en ervaring binnen om zich nog beter in de markt te positioneren. Of de naam Mamiya nog zal terugkeren op toekomstige producten, is onbekend.

Voorheen beheerde Phase One al 45 procent van Mamiya Digital Imaging, Phase One-objectieven werden bovendien door Mamiya gebouwd. Na de overname krijgt de fabrikant de volledige toegang tot de Mamiya-fabrieken en de technische kennis.

Phase One geeft aan dat de overname goed nieuws is voor professionele fotografen. Niels V. Knudsen, 'Image Professor' van Phase One, licht toe dat Phase One nu de enige fabrikant is die alle interne componenten van haar middenformaatcamera's zelf bouwt en daarmee betere kwaliteit kan garanderen.

Het bedrijf voorziet nu nog beter in staat te zijn om 'de ultieme camera voor de professionele markt' te bouwen.

Mamiya

Mamiya is sinds 1940 een grote speler in de camerawereld, met een reeks van kwalitatief hoogstaande meetzoeker- en middenformaatcamera's. Het bedrijf kreeg het moeilijk in het digitale tijdperk, concurrenten als de populaire Pentax 645Z pakten een groot deel van de markt. In 2009 ontstond een innige samenwerking met Phase One, dat bijna de helft van het bedrijf kocht. Uiteindelijk leidde de succesvolle samenwerking tot de overname.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van RHBoks

Vreemd is het niet dat bedrijven als Pentax met de 645 steeds steviger staan in de kleine markt voor middenformaat. Belangrijkste redden hiervoor is toch de prijs. Ook voor profs is investering en budget belangrijker dan ooit. En als een startende prof kan beginnen met een budget van 15000 euro ipv van 45000 euro is de keuze snel gemaakt. Zelfs Haselblad komt voordeliger uit.

afbeelding van Pim Geerts

Dit lijkt een gevalletje "concurrentie opslokken". Ben benieuwd wat dit gaat doen met de prijzen in MF-wereld...