Persbureau Reuters accepteert per direct geen raw-bestanden meer

Persbureau Reuters accepteert per direct geen raw-bestanden meer

Maarten Jacobi 1963
Internationaal persbureau Reuters accepteert vanaf vandaag geen bewerkte raw-files meer. Dit beleid geldt vanaf nu voor alle journalisten wereldwijd die foto's willen aanleveren. De beslissing is genomen om de snelheid van de aanlevering te bevorderen en om een gemanipuleerd beeld te voorkomen.

Als je als journalist een foto aanlevert is het handig om deze eerst voor te bewerken. Raw-bestanden geven echter zoveel vrijheid in de bewerking van foto's dat het langer duurt om ze aan te leveren, en mogelijkheden biedt tot het manipuleren van de inhoud. Om deze twee redenen heeft Reuters de ban op raw-bestanden ingesteld.

Kleine bewerkingen mogen wel

In een persbericht laat Reuters weten dat journalisten simpelweg de optie 'raw+jpg' in de camera kunnen selecteren, en het .jpg bestand naar Reuters kunnen sturen. Uiteraard mogen er nog wel kleine aanpassingen worden gedaan, zoals het uitsnijden van de foto of een kleine aanpassing van contrast en licht.

Journalistieke waarde

Reuters laat weten dat het bureau bewust is van de 'minder mooie foto's' die de ban oplevert, maar zegt daarmee wel dat de journalistieke waarde van de foto's omhoog gaat.

Voor een compleet overzicht van de ethische regels kun je terecht op de website van Reuters, waar ook een fotografiehandboek te vinden is.

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten