Pentax presenteert pixel-shift-technologie

Thomas Kouveld 1640
Ricoh gaf op de CP+-beurs een presentatie over een pixel-shift-systeem waar de fabrikant aan werkt. Het systeem combineert vier foto's met als doel betere kleurweergave. Naar verwachting zal de nieuwe functie zijn opmars maken in de Pentax fullframe-dslr, die later in 2015 verschijnt.

De presentatie van het pixel-shift-systeem werd in het Japans gegeven, waardoor het in eerste instantie moeilijk te volgen was. Door een vertaling en uitleg van Imaging Resource krijgen we een beter beeld van de nieuwe functie. 

Pixel-shift-systeem uitgelegd

Het pixel-shift-systeem van Ricoh Imaging neemt vier foto's. Gebruikmakend van de ingebouwde stabilisatie verschuift de sensor een halve pixel voor elke foto, zodat de kleurfilters van de Bayer-sensor over het hele kader belicht worden. Daardoor is het onnodig voor de camera om door middel van interpolatie missende kleurinformatie in te vullen. De uiteindelijke foto krijgt geen hogere resolutie, maar elke pixel bevat de volledige kleurinformatie, waardoor de beeldkwaliteit omhoog gaat. Ook artefacten zoals moiré moeten hierdoor volledig verdwijnen.

High Res Shot

Olympus gebruikte een soortgelijke technologie voor de High Res Shot-functie in de OM-D E-M5 Mark II, waarbij acht 16-megapixelfoto's worden gecombineerd tot een 40-megapixelfoto (of 64-megapixel raw-bestand). Bij beide systemen is het cruciaal dat er geen beweging in de foto voorkomt, omdat dit voor bewegingsonscherpte zorgt.

Verschijning

Ricoh heeft nog niet verteld wanneer en in welke camera de pixelshift-techniek zal verschijnen, maar we verwachten de functionaliteit in het aankomende fullframe-toestel aan te treffen.

De liefhebber kan hieronder de Japanse presentatie zoals gegeven tijdens CP+2015 bekijken:

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas