Pentax heeft een lastige tijd achter de rug. Voormalig moederbedrijf Hoya investeerde maar weinig in de fotografische tak en bleek vooral geïnteresseerd in het (winstgevende) medische deel. Met Ricoh als nieuwe eigenaar lijkt die tijd voorbij en wordt er volop aan de toekomst gewerkt.

Wachten op nieuws

Door de reorganisatie duurt het een en ander wel iets langer dan gehoopt, waardoor we op de Photokina nog geen kennis konden maken met écht nieuwe camera's. Volgens de Nederlandse afgevaardigden van importeur De Beukelaer kunnen we de komende tijd echter zeker interessante dingen van Pentax verwachten. Zo wordt de komst van een fullframe-camera nog steeds niet uitgesloten.

Pentax 3D
Een medewerker toont een prototype van een 360-gradencamera. We verwachten het apparaat niet binnen enkele jaren in de winkels terug te komen.

Opgefriste Pentax K-5

Voor nu moeten we het doen met de opgefriste K-5, die een beter autofocussysteem en lcd heeft dan zijn voorganger. Ook is er een versie verkrijgbaar die een lowpass-filter mist. Hiermee wordt de kans op moiré iets groter, maar de detailscherpte van de foto's neemt ook toe. Deze K-5 IIs krijgt een iets hogere prijs dan de K-5 II, een dezelfde tactiek hanteert ook Nikon met de D800 en de D800E.

Pentax K-5 II
De Pentax K-5 II is vanbinnen vrijwel gelijk aan de K-5. Verbeteringen vind je in het af-systeem en het lcd.

Pentax Q10

De tweede nieuwe camera op de stand van Pentax is de Q10. Ook dit toestel verschilt op technisch vlak maar weinig van voorganger Q. Het kleinste digitale camera-systeem ter wereld kreeg een ander uiterlijk. Daarnaast is er nu een K-adapter met sluiter, om rolling shutter-effecten tegen te gaan, en is er een nieuw teleobjectief: de 15-45mm f/2.8.

Pentax Q10
De Pentax Q10 verschilt vooral qua uiterlijk van zijn voorganger.

Nieuwe objectieven

Het grootste nieuws op de Pentax/Ricoh-stand was dan ook het nieuwe glaswerk. Voor de meeste mensen zal de 18-270mm f/3.5-6.3 ED SDM de meest welkome toevoeging zijn. Dit objectief zal naar verwachting de huidige 18-250mm f/3.5-6.3 vervangen. De toevoeging van twee ED-elementen moet chromatische aberraties grotendeels beperken en de algehele beeldkwaliteit ten goede komen.

Pentax
Drukte op de stand om alle producten uit te proberen

De overige twee nieuwe objectieven zijn meer op de professionele markt gericht. Allereerst is er de 560mm f/5.6 met K-vatting. Niet alleen de afmetingen van dit witte tele-objectief zijn fors, de prijs is dat met 7000 dollar ook. Ook is er een 90mm f/2.8 macro, speciaal voor de Pentax 645D.

Pentax
Met alle camera's kan gespeeld worden, dus ook met de professionele Pentax 645D.