Pentax 645D IR: gereedschap voor musea en restaurateurs

Jesse Kraal 2257
Moederbedrijf Ricoh presenteert een speciale uitvoering van de Pentax 645D. Deze 'IR' is gelijk aan de normale 645D, maar moet het zonder het infraroodfilter stellen. Door de camera ook geschikt te maken om infraroodlicht vast te leggen, kun je dingen zien die anders verborgen zouden blijven.

Pentax mikt met de 645D IR niet op de gevorderde amateur die graag creatief doet met infraroodfotografie. In het Japans persbericht worden musea en restaurateurs genoemd als mogelijke afnemers van deze bijzondere middenformaatcamera.

Restauratie

Pentax 645D IR

Doordat de camera infraroodlicht kan waarnemen, worden zaken zichtbaar die je met het blote oog niet kunt zien. Doordat materialen op een andere manier infraroodlicht reflecteren dan licht binnen het zichtbare spectrum, kan een vervaagde muurschildering ineens weer tot leven komen. Voor restaurateurs is zo'n foto cruciaal om te kunnen bepalen welke materialen de kunstenaar vele honderden jaren ervoor heeft gebruikt.

Andere infraroodcamera's

Nu kun je, mits je handig genoeg bent, bij vrijwel elke camera het ir-filter verwijderen. Sigma maakt het bij bijvoorbeeld de SD1 wel heel makkelijk door dat filter voor in plaats van achter de spiegel en sluiter te plaatsen. Ook Canon heeft met de 60Da al een camera in het assortiment die geen ir-filter heeft. Toch is de 645D IR uniek volgens Pentax, omdat de 40-megapixelsensor een resolutie en detailniveau biedt wat door andere camera's niet gehaald kan worden. Daardoor zou de camera het ideale gereedschap moeten zijn voor musea en restaurateurs.

Schilderij
Op deze afbeelding uit het persbericht is goed te zien dat de infraroodfoto (midden en rechts) meer prijsgeeft dan je met het blote oog kunt zien. Dergelijke informatie kan voor restaurateurs cruciaal zijn.

Prijs en beschikbaarheid

Een restauratie van een schilderij kan flink in de papieren lopen, op een meesterwerk worden zo enkele tonnen stukgeslagen. De vermoedelijk stevige prijs (de reguliere 645D kost al zo'n tienduizend euro) moet voor de doelgroep dan ook niet zo'n probleem zijn. Erg hoge verwachtingen hebben de Japanners overigens niet, ze denken zo'n honderd toestellen op jaarbasis te kunnen slijten.

Uiterlijk is de speciale 645D te herkennen aan de rode omlijsting van het logo. Momenteel is er alleen nog een Japans persbericht naar buiten gekomen, maar op speciale bestelling is het toestel vast ook buiten Japan te verkrijgen. In de meeste fotowinkels zul je het toestel waarschijnlijk nooit tegenkomen.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse