Momenteel is er slechts één macro-objectief speciaal voor micro four thirds: de Panasonic Leica 45mm f/2.8. Een prachtig objectief, maar prijzig. Ook het door Olympus aangekondigde 60mm f/2.8-objectief, waarvan we al een mock-up voorbij zagen komen, belooft geen budget-keuze te worden. Macro-liefhebbers met een wat kleiner budget gaan wellicht bediend worden met een nieuwe Olympus 25mm f/2.8 macro.

Twee gezichten

macro

Voor een dergelijk objectief is namelijk een patent verschenen. Bijzonder aan het objectief is de constructie. Voor 'normaal gebruik' is het objectief kort, bijna pancake-achtig. De maximale vergroting bedraagt op die stand ongeveer 0,25x. Door een uitschuifmechanischme kun je de macrostand activeren. Het objectief wordt langer en zal waarschijnlijk in staat zijn om 1:1-vergrotingen te maken.

Levensvatbaar

Op die manier heb je een bruikbaar en compact standaardobjectief met een voor brandpunt van 50mm in kleinbeeldequivalent. Met een simpele handeling tover je de pancake om tot een echt macro-objectief. Voor een dergelijk korte brandpuntsafstand zal de werkafstand bij 1:1 vergroting wel behoorlijk klein zijn. Of en wanneer dit objectief in de winkel zal liggen is niet bekend, gezien het beperkte huidige aanbod schatten we de levensvatbaarheid van een voordelig macro-objectief echter hoog in.