Panasonic TZ100 Hands-on Preview - Reiscompact met 1-inch-sensor

Panasonic TZ100 Hands-on Preview - Reiscompact met 1-inch-sensor

Thomas Kouveld 1776
Panasonic introduceert een nieuwe geavanceerde compactcamera. De Panasonic TZ100 beschikt over een 1-inchsensor, een Leica DC 25-250mm f/2.8-5.9-objectief en 4K-filmfunctie. Wij mochten de camera tijdens een eerdere bijeenkomst al even uitproberen.

Met de Panasonic TZ100 zet de fabrikant een geavanceerde compactcamera in de markt. De camera is de opvolger van de T70, maar is meer gericht op de serieuze fotograaf die, naast een spiegelreflexcamera, een compact alternatief wil dat goede prestaties biedt.

Panasonic TZ100

Panasonic TZ100 met 1-inchsensor

De Panasonic TZ100 komt in een compacte, maar stevige behuizing, die zeer degelijk aanvoelt en goed in de hand ligt. Op de achterzijde zit een 3-inch-aanraakscherm met een miljoen beeldpunten. Bovenop de camera vinden we een instelwiel en een ingebouwde flitser.

De elektronische zoeker van de Panasonic TZ100 beschikt over 1,1 miljoen beeldpunten en geeft een duidelijk beeld van het kader. De zoeker is niet van hetzelfde kaliber als de Panasonic GX8, maar doet zeker niet onder voor camera's in dezelfde prijsklasse, als die al over een elektronische zoeker beschikken.

Onder de motorkap bevindt zich een 20-megapixel-mos-sensor van het 1-inchformaat. Het gaat om dezelfde sensor als in de Panasonic FZ1000, die verder is geoptimaliseerd. Panasonic belooft uitstekende beeldkwaliteit. We konden de gemaakte foto's niet in volledige resolutie bekijken, maar de fabrikant had wel een aantal foto's op groot formaat afgedrukt en meegenomen, waarvan de kwaliteit indrukwekkend was.

Panasonic TZ100

Leica DC Vario-Elmarit 9.1-91mm f/2.8-5.9-objectief

De camera is uitgerust met een uitschuifbaar Leica DC Vario-Elmarit 9.1-91mm f/2.8-5.9-objectief. Dit komt neer op 25-250mm in kleinbeeldequivalent. In combinatie met het autofocussysteem en Hybrid OIS, dat stabiliseert over vijf assen, moet de Panasonic TZ100 ook bij weinig licht uitstekend presteren.

Tijdens de perspresentatie mochten we de camera even uitproberen en deze leek inderdaad weinig moeite te hebben met het scherpstellen en fotograferen van donkere gebieden.

Panasonic TZ100 Venus Engine

Om de beelden te verwerken, maakt de Panasonic TZ100 gebruik van de Venus Engine. Deze maakt een maximale snelheid van tien beelden per seconde mogelijk (vijf beelden per seconde bij gebruik van autofocus). Bij gebruik van de elektronische sluiter bedraagt de maximale sluitertijd 1/6000e seconde. Ook zorgt de beeldprocessor ervoor dat je kunt filmen in 4K met 25p. Film je in full hd, dan kun je kiezen voor 50p.

Panasonic TZ100

4K Photo en Post Focus

Naast de filmfunctie is de Panasonic TZ100 voorzien van zowel een 4K-photo als de nieuwe Panasonic Post Focus-functie. De 4K-photo-functie stelt je in staat om een reeksopname van 30 beelden per seconde in 4K-resolutie uit te voeren. Naderhand kun je dan je favoriete 8-megapixel-foto behouden.

Post Focus biedt de mogelijkheid om achteraf je scherpstelpunt te bepalen. De camera maakt wederom een reeks foto's, elk met een andere scherpstelafstand. Achteraf kun je, door middel van het aanraakscherm, bepalen welk deel van de foto scherp moet zijn. Via focus peaking is het mogelijk om dit zeer nauwkeurig vast te stellen. Voor deze functie is nu voor het eerst een speciale knop op de camera geplaatst.

Panasonic TZ100

Connectiviteit

De Panasonic TZ100 is voorzien van wifi, zodat een verbinding met smartphone of tablet kan worden opgezet. Zo kun je foto's downloaden en op sociale media plaatsen en je mobiele apparaat als afstandsbediening gebruiken.

Panasonic TZ100 prijs en beschikbaarheid

De Panasonic TZ100 is vanaf maart 2016 verkrijgbaar en verschijnt in twee kleuren: zwart en metallic grijs. De verwachte adviesprijs wordt 699 euro.

Panasonic TZ100

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas