Panasonic Post Focus – hoe werkt het en waarom is het handig?

Panasonic Post Focus – hoe werkt het en waarom is het handig?

Maarten Jacobi 5879
Op 25 november komt er een nieuwe firmware-update voor de Lumix DMC-GX8, DMC-G7 en DMC-FZ330, die Panasonic Post Focus toevoegt. Met deze techniek is het mogelijk om achteraf scherp te stellen bij de foto's die je maakt. Hoe werkt dit precies en wat zijn de voor- en nadelen?

Na de firmware-update op 25 november kun je op de GX8, G7 of FZ2330 met deze nieuwe functie aan de slag (later ook op de Lumix GH4). Via het instellingsmenu van de camera kun je de Post Focus aan en uit zetten. Daarna maak je op de gebruikelijke manier je foto's, waarna de camera je de mogelijkheid biedt om een scherptepunt in de foto aan te wijzen.

4K en Depth-from-defocus

De Panasonic Post Focus maakt gebruik van twee factoren: de 4K-filmfunctie en het 'Depth-from-defocus'-systeem, waarbij de camera snel heen en weer focust om op het onderwerp scherp te stellen. Door dit met een snelheid van dertig beelden per seconde te doen terwijl er in 4K wordt opgenomen, slaat de camera alle informatie over de scherptepunten op tijdens het maken van de foto. Het resultaat is een foto van acht megapixels, waarbij achteraf kan worden scherpgesteld.

Na het maken van de foto kun je een scherpstelpunt kiezen in de Post Focus Play. Je kunt meerdere foto's uit dezelfde reeks opslaan, met ieder een andere scherptediepte. Ook is er focus peaking aanwezig, waarmee je achteraf nog heel precies kunt scherpstellen.

De voordelen van Post Focus

Panasonic Post Focus kan voor veel situaties handig zijn; denk bijvoorbeeld aan macro-fotografie, waarbij het lastig is om in één keer precies goed scherp te stellen. Ook bij belangrijke momenten kan het van pas komen, zoals een bruiloft of een tijdens een presentatie, waarbij het absoluut noodzakelijk is om meteen goed scherp te stellen.

Maar vergeet ook de vakantiefoto's niet, waarbij je vaak meerdere onderwerpen hebt die je scherp wil hebben; je zult niet meer achteraf tegen het probleem aanlopen dat je net niet goed hebt scherpgesteld, of dat de autofocus je dat moment in de steek liet.

Huidige beperkingen

Toch kleven er ook wat nadelen aan. Zo zijn de foto's acht megapixels en daarme niet heel erg groot. Ook lijkt het om .jpg-bestanden te gaan, die achteraf niet zo goed te bewerken zijn als raw-bestanden. Tot slot lijkt het een functie die het vooral bij veel licht goed zal doen; de sluitertijd kan bij deze functie waarschijnlijk niet onder de 1/30sec  wat ervoor zorgt dat de iso-waarde omhoog moet bij weinig licht. Ook het gebruik van een flitser lijkt niet mogelijk in combinatie met Post Focus.

De toekomst

Ondanks huidige beperkingen lijkt de Panasonic Post Focus wel de toekomst te zijn van digitale fotografie, waarin we onze raw-bestanden niet alleen op licht en kleur kunnen corrigeren, maar ook op het scherpstelpunt; het is een kwestie van tijd tot camera's 8K video opnemen in raw, waaruit we zelf de foto's selecteren.

Uiteraard zullen we zelf binnenkort ook de Post Focus functie testen, en laten jullie snel weten hoe het in de praktijk werkt. Meer informatie is te vinden op de officiële Panasonic website. Bekijk ook de onderstaande video van Panasonic over de nieuwe functie.

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten