Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400 f/4-6.3 ASPH. Preview

Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400 f/4-6.3 ASPH. Preview

Maarten Jacobi 1390
Panasonic heeft de Leica DG Vario-Elmar 100-400 f/4-6.3 ASPH. aangekondigd. Het zoomobjectief is geschikt voor Micro Four Thirds-camera's en beschikt over Power Optical Image Stabilization. De nieuwe ultrazoom is vanaf maart 2016 beschikbaar. Eind 2015 nodigde Panasonic ons uit om het teleobjectief even uit te proberen.

Ten eerste is het objectief bedoeld voor natuurfotografen, die met een 200-800mm kleinbeeldequivalent flink kunnen inzoomen. Het objectief biedt een maximale vergroting van 0.5x om gedetailleerde opnames te maken, evenals close-ups.

De Power O.I.S. onderdrukt trillingen (en werkt eventueel samen met Dual IS). De stabilisatie moet ervoor zorgen dat het objectief zich goed leent voor de 4K-fotomodus en post-focus, waarbij het mogelijk is om dertig foto's per seconde te maken, waar een individuele foto uit kan worden gehaald.

Geschikt voor 4K

Ook is het objectief geschikt voor 4K-video vanwege de 240fps autofocusmotor, die snel en gemakkelijk scherpstelt en de focus ook tijdens het inzoomen weet te bewaren. Daarnaast is de autofocusmotor geruisloos, wat helpt bij het maken van mooie videobeelden.

Het objectief bestaat uit twintig elementen in dertien groepen, waarvan een aantal asferische en extra low dispersion-elementen. Dit moet vervormingen en eventuele flaring voorkomen. De negen lamellen geven het diafragma een ronde vorm, wat voor zachte bokeh zorgt.

Bouwkwaliteit

De Leica DG Vario-Elmar 100-400 f/4-6.3 ASPH. is afgewerkt met zwart metaal en heeft daarmee een robuuste en duurzame behuizing. Deze is afgedicht tegen stof en vocht, zodat het objectief gemakkelijk in allerlei weersomstandigheden moet kunnen functioneren.

Panasonic prijst het objectief vooral aan om de compactheid; met een gewicht van onder de kilo (985 gram) en een totale lengte van 17,1 cm is het vergeleken met andere ultrazooms een klein objectief. Het scherpstelbereik is te beperken van 5 meter tot oneindig, helaas is een beperking in de korte afstand niet mogelijk.

Tijdens de perspresentatie konden we een pre-productie exemplaar even vasthouden. Het lichte gewicht doet niets af aan de degelijkheid van het objectief, dat inderdaad zeer robuust aanvoelt. Aangezien het objectief nog niet helemaal af was, ging het zoommechanisme nogal stroef, maar Panasonic beloofde dat dit in de uiteindelijke versie niet meer het geval zal zijn.

Gemonteerd op een Panasonic GX8 was de combinatie prima in balans, maar we kunnen ons voorstellen dat kleinere systeemcamera's naar voren zullen hellen bij gebruik van het Leica DG Vario-Elmar 100-400 f/4-6.3 ASPH.-objectief.

Tweedelige statiefbevestiging

Ook is het objectief voorzien van een tweedelige statiefbevestiging, waarmee snel geschakeld kan worden tussen staand en liggend formaat. Tijdens het snelle draaien blijven de knoppen voor Power O.I.S., Focus Limiting en handmatig scherpstellen op dezelfde plek staan, wat veel gebruiksgemak oplevert.

In de praktijk werkte de statiefgondel uitstekend. Met de grote draaiknop op de zijkant van het objectief is het kantelen van de camera een fluitje van een cent.

Tot slot heeft de Leica DG Vario-Elmar 100-400 f/4-6.3 ASPH. een ingebouwde lenskap, die gemakkelijk in- en uitgeschoven kan worden.

Prijzen en beschikbaarheid

De Leica DG Vario-Elmar 100-400 f/4-6.3 ASPH. is beschikbaar in maart 2016 voor een verwachte adviesprijs van 1699 euro.

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten

afbeelding van LH

Heb onlangs (september 2016) deze lens aangeschaft. Het zoommechanisme is nog steeds erg stroef. Ik vraag me dus serieus af of Panasonic hier nog wel wat aangedaan heeft mbt de uiteindelijke versie. Je moet namelijk behoorlijk wat kracht zetten om te kunnen zoomen. Wat het bij handheld fotograferen extra moeilijk maakt.
De kwalitit van de foto's is goed. Echter dit zoommechaniek is zwaar tegenvallend.