Hoewel de sensoren in de Leica S2 en de Pentax 645D niet exact hetzelfde zijn, heeft de gebruikte architectuur veel overeenkomsten. Zo is onder andere het formaat van de pixels met 6 micron gelijk. Zowel Leicarumors.com als Photorumors.com hebben een gerucht opgevangen dat beide sensoren niet langer in productie zouden zijn. Afhankelijk van de voorraden bij Pentax en Leica betekent dat waarschijnlijk dat de camera's op niet al te lange termijn ook uit productie zullen gaan.

Pentax Leica
Hoewel anders van formaat, hebben de sensoren van de Pentax 645D en de Leica S2 veel met elkaar gemeen.

STMicroelectronics

Achter de schermen zou dan ook hard worden gewerkt aan opvolgers van beide middenformaatcamera's. Volgens het Franse Les Numeriques werkt het bedrijf STMicroelectronics nauw samen met Leica. Dit bedrijf, ontstaan uit een fusie van een Italiaans en een Frans bedrijf, is de eerste Europese fabrikant van halfgeleiders. Op dit moment zijn er nog geen camera's uitgerust met sensoren van dit bedrijf, maar daar moet binnenkort verandering in komen.

Photokina

Op de aankomende Photokina, september dit jaar, zal Leica waarschijnlijk de S3 presenteren, uitgerust met een middenformaatsensor van STMicroelectronics. Of de opvolgers van de Pentax 645D en de Leica M9, die ook een door Kodak ontwikkelde sensor heeft, een beeldchip van STMicroelectronics krijgen is nog niet bekend. Interessant is de voorspelde komst van een meetzoeker met zwart-witsensor, wellicht ook ontwikkeld door STMicorelectronics. Momenteel is Phase One het enige merk dat camera's levert met een dergelijke chip. Kleinbeeldcamera's met zwart-witsensor hebben we echter al sinds de jaren '90 niet meer gezien. Destijds was het Kodak die op enkele DCS-modellen de keuze bood tussen een rgb- of monochroomsensor.