Onnadrukkelijke attributen in Soft Horizons

sanne 2539
De kunstenares Scarlett Hooft Graafland is beeldhouwster en fotografe. Op ‘Soft Horizons’, de eerste, grote solotentoonstelling van haar werk in Huis Marseille, toont zij de foto’s die zij maakte in extreme landschappen.

Tot en met 11 december 2011 toont Huis Marseille het werk van Scarlett Hooft Graafland dat zij vervaardigde in China en op de zoutvlakten van Bolivia, de sneeuwgebieden van noord Canada en de lavavelden van IJsland.

Attributen

Haar foto’s worden gekenmerkt door het gebruik van attributen als balletjes, ballonnen, vloeistoffen of pigmenten. Vaak zijn ook de mensen en dieren die in de gebieden wonen te zien. In combinatie met onverwachte elementen krijgt een landschap zo een andere dimensie. Vervreemdende effecten worden ook bereikt door het werken met kleur: een iglo gemaakt van ijs gekleurd met oranjerode limonade, een tapijt van paprikapoeder op de uitgestrekte zoutvelden.

Scarlett Hooft Graafland
Foto © Scarlett Hooft Graafland

Scarlett Hooft Graafland (1973, Maarn) is in 1999 afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag op de monumentale kunstrichting ‘textiel autonoom’. Ze volgde een post-graduate opleiding in Jeruzalem (Belzalel) en een master in beeldhouwen in New York (Parsons University). Inmiddels is zij een internationaal gevierd fotografe die vele tentoonstellingen, prijzen en nominaties op haar naam heeft staan.

Scarlett Hooft Graafland
Foto © Scarlett Hooft Graafland

Tegelijkertijd met de opening van de tentoonstelling verscheen de publicatie: Scarlett Hooft Graafland, Soft Horizons, (Kehrer Verlag, 2011). De publicatie is tijdens de tentoonstelling verkrijgbaar in de winkel van Huis Marseille.

Huis Marseille vind je op de Amsterdamse Keizersgracht 401. De tentoonstelling is te bezoeken op dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 18.00 uur.

afbeelding van sanne
Door: Sanne Ruhaak

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Pro. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne