Olympus Pen F hands-on preview - Eerste Pen met zoeker

Olympus Pen F hands-on preview - Eerste Pen met zoeker

Thomas Kouveld 3308
Olympus laat de Pen-serie herleven. De Olympus Pen F is voorzien van een nieuwe 20-megapixelsensor, 5-assige beeldstabilisatie en een 50-megapixel 'high res shot'. Daarnaast heeft de Pen F een 'creative dial' op de voorzijde en een elektronische zoeker, een primeur voor de Pen-serie. De fabrikant haalde ons naar Zürich om de Olympus Pen F alvast even uit te proberen.

De Olympus Pen-serie staat bekend als een van de meest populaire compacte systeemcamera's op de markt. Één van de nadelen van de serie voor de westerse markt was het ontbreken van een zoeker. Hier komt met de Pen F een einde aan.

Olympus Pen F

Met de Olympus Pen F grijpt de fabrikant meer dan ooit terug naar het verleden en richt zich daarmee op een hip, jong publiek. De nieuwe compacte systeemcamera doet erg denken aan de originele Pen F uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Het toestel heeft een stevige metalen behuizing gekregen met slim geplaatste instelknoppen en -wielen, die prettig in de hand liggen. Vooral met het Olympus Zuiko 17mm f/1.8-objectief is het een zeer compacte camera.

Olympus Pen F

20-megapixelsensor

De Olympus Pen F is de eerste Olympus-camera die is uitgerust met een nieuwe 20-megapixelsensor. Deze is niet voorzien van een low pass-filter, om de maximale scherpte te behouden. Volgens Olympus is het dynamisch bereik verbeterd ten opzichte van de voorgaande sensoren. De maximale snelheid van de camera is tien beelden per seconde, dit zakt naar vijf per seconde bij behoud van autofocus.

We hebben een flinke serie testfoto's kunnen maken met de nieuwe Olympus Pen F, maar hebben nog geen tijd gehad om deze in veel detail te bekijken. De eerste indruk is in ieder geval wel positief. Op een later moment zullen we de testfoto's publiceren.

Creative Dial

De originele Olympus Pen F had een draaiknop op de voorkant van de behuizing om de sluitertijd in te stellen. Olympus heeft ervoor gekozen om deze knop in ere te houden. Op de nieuwe camera heeft de knop echter een andere functie: de 'creative dial' stelt je in staat om snel over te schakelen naar Monochrome (zwart-wit) of creatieve filters te activeren.

In de praktijk werkt de creative dial verbazingwekkend goed. Zelfs als je geen fan bent van creatieve filters, kan het leuk zijn om in een oogopslag te zien hoe je foto er in zwart-wit uitziet. Nieuw is de Colour Profile Control. Dit maake het mogelijk om, zodra je aan de knop draait, te kiezen welke kleur meer verzadigd moet zijn in de uiteindelijke foto. Fotografeer je in raw, dan krijg je uiteraard ook het originele, onaangetaste bestand op je geheugenkaart.

Olympus Pen F

Elektronische zoeker

De Olympus Pen F is de eerste digitale Pen-camera die is voorzien van een elektronische zoeker. Deze zoeker heeft 2,36 miljoen beeldpunten en is daarmee vergelijkbaar met die van de Olympus OM-D E-M5 Mark II. Het gaat echter waarschijnlijk om een nieuwe zoeker.

Als extra biedt de Olympus Pen F de mogelijkheid om de elektronische zoeker te laten functioneren als een optische zoeker, dus zonder de toepassing van creatieve filters. In ruil daarvoor krijg je meer dynamisch bereik in de zoeker en dus een iets completer beeld. Het blijft echter een aparte optie, aangezien het een simulatie betreft. Je kijkt dus niet echt door een optische zoeker.

Olympus Pen F

High res shot

Net als de Olympus OM-D E-M5 II , beschikt de Pen F ook over een 'high res shot'-functie. Hierbij worden acht foto's gemaakt, waarbij de sensor steeds een halve pixel verschuift. In tegenstelling tot de E-M5 II resulteert dit in een foto van 50 megapixels. Olympus belooft nóg betere beeldkwaliteit, maar de optie is vooral bij gebruik vanaf een statief met een draadontspanner.

Prijs en beschikbaarheid

De Olympus Pen F ligt naar verwachting vanaf half februari 2016 in de winkels voor een adviesprijs van 1199 euro voor alleen de body. In combinatie met een 14-42mm f/3.5-5.6-objectief is de adviesprijs 1399 euro, voor honderd euro meer krijg je het Olympus 17mm f/1.8-objectief. De camera verschijnt in zwart en zilver.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van Anoniem

is die nieuw? 14-22 objectief? ;-)

afbeelding van Thomas Kouveld

Bedankt, dat moet natuurlijk 14-42 zijn :) De tekst is aangepast.