Olympus: 'High Res Shot in de toekomst mogelijk zonder statief'

Thomas Kouveld 1401
Setsuya Kataoka, hoofd van product- en marketingplanning bij Olympus, stelt dat het in de toekomst mogelijk moet zijn om de High Res Shot-functie te gebruiken zonder statief. Bij de OM-D E-M5 II is dat nog nodig. Olympus wil dit oplossen door de snelheid van het systeem te verhogen.

In een interview met dpreview geeft Kataoka aan dat de techniek van de High Res Shot-functie in hoog tempo wordt verbeterd. Dit moet de snelheid verhogen. Uiteindelijk moet het maken van een High Res Shot 1/60e seconde duren, in plaats van de volle seconde die de OM-D E-M5 II daar nu voor nodig heeft. Bij die snelheid is bewegingsonscherpte een minder groot probleem, afhankelijk van het gebruikte brandpunt.

Beperking van High Res Shot

Kataoka is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Olympus OM-D E-M5 II, die hoge ogen gooit met de High Res Shot-functie. Door de sensor te verschuiven, combineert de camera acht foto's tot één opname met 40-megapixelresolutie en veel detail. Helaas is de High Res Shot-functie in zijn huidige vorm niet te gebruiken zonder statief. Het systeem is gevoelig voor beweging, zowel van de fotograaf als de omgeving. Kataoka legt uit dat het nu zaak is om de snelheid te verhogen.

Vanuit de hand

De OM-D E-M5 II is met zijn compacte behuizing en ingebouwde beeldstabilisatie bij uitstek geschikt om mee vanuit de hand te fotograferen. Het is in eerste instantie niet de bedoeling dat de camera een statief nodig heeft, maar de huidige High Res Shot-functie zit dit in de weg. Kataoka ziet het dan ook als essentieel dat de High Res Shot-functie mogelijk wordt bij fotograferen uit de hand.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van r.h.boks

leuk trucje wat Hasselblad ook doet in zijn 200 mp multi-shot camera. Het is onmiskenbaar handig maar geen natieve 36 mp (Nikon) of zelfs nu 50 mp (Canon). De 1/4 fullframe sensor van Olympus is leuk (heb zelf een PEN naast mijn fullframe) maar is niet meer dan een zeer goede compact. Het 1/2 fullframe of terwijl APS-C is een beter alternatief en daar zijn 24 mp goed te doen en inzetbaar voor heel veel foto-taken.
Het blijft enorm jammer dat Olympus niet heeft gekozen voor een fullframe OM systeem als ex gebruiker van de OM-1 is dit absoluut een gemiste kans.