Olympus 300mm f/4 IS Pro preview - Lichtgewicht teleobjectief met 6-stops beeldstabilisatie

Olympus 300mm f/4 IS Pro preview - Lichtgewicht teleobjectief met 6-stops beeldstabilisatie

Thomas Kouveld 1241
We zagen hem al een tijdje aankomen, maar Olympus heeft haar nieuwste teleobjectief officieel uit de doeken gedaan. De Olympus M.Zuiko 300mm f/4 IS Pro is een lichtgewicht teleobjectief voor camera's met micro four thirds-sensor. Daarnaast is het glaswerk voorzien van 's werelds krachtigste stabilisatiemotor, aldus de fabrikant.

Olympus presenteert de M.Zuiko 300mm f/4 IS Pro als 's werelds meest compacte 300mm-teleobjectief (600mm in kleinbeeldequivalent). Dit is te danken aan het relatief lage gewicht van 1270 gram, waarmee het objectief een stuk lichter is dan de 600mm-tegenhangers voor fullframe-spiegelreflexcamera's.

Olympus 300mm f/4 IS Pro behuizing

Het compacte teleobjectief maakt onderdeel uit van de hoogwaardige Pro-serie en daarmee garandeert Olympus de beste bouwkwaliteit en degelijkheid. De Olympus 300mm f/4 IS Pro is afgedicht tegen weersinvloeden en de fabrikant belooft dat ook een zandstorm geen probleem moet zijn voor de behuizing. Door de focusring naar je toe te trekken, schakel je over naar handmatige scherpstelling.

Door middel van schakelaars op de zijkant kun je het scherpstelbereik beperken en de IS-beeldstablisatie in- en uitschakelen. Ook beschikt het objectief over een fn-knop die je zelf kunt instellen. Verder is het objectief voorzien van een ingebouwde statiefgondel.

Olympus 300mm f/4 IS Pro

Olympus 300mm f/4 IS Pro specificaties

De Olympus 300mm f/4 IS Pro is opgebouwd uit 17 elementen in 10 groepen. Drie ED-, drie HR-elementen (high refractive index) en een E-HR-element (extra high refractive index) moeten ervoor zorgen dat reflecties, ghosting en flare tot een minimum beperkt blijven. De fabrikant belooft uitstekende beeldkwaliteit en 'extreem snelle autofocus'.

De minimale scherpstelafstand is 1,4 meter gemeten vanaf de sensor, waarmee Olympus nog een primeur heeft: 's werelds kortste scherpstelafstand voor telemacro's. Dit leidt tot een maximale vergroting van 0,24x.

Olympus 300mm f/4 IS Pro

6-stops IS-stabilisatie

Daarnaast is de ingebouwde IS-stabilisatiemotor een speerpunt van het nieuwe objectief. Met maar liefst zes stops aan compensatie beschikt de Olympus 300mm f/4 IS PRO over het meest effectieve stabilisatiesysteem op het moment. Om tot deze indrukwekkende resultaten te komen, worden de interne stabilisatiemotor en de vijf-assige beeldstabilisatie zoals die in de Olympus OM-D E-M1 en E-M5 Mark II gecombineerd.

Het systeem werkt dus jammer genoeg niet samen met de Olympus OM-D E-M10 Mark II en oudere modellen. Ook het vergelijkbare Dual IS-systeem van de Panasonic GX8 werkt niet samen met de Olympus 300mm f/4 IS Pro. Je houdt dan nog 4 stops aan stabilisatie over.

Prijs en beschikbaarheid

De Olympus M.Zuiko 300mm f/4 IS PRO ligt vanaf maart 2016 in de winkels voor een adviesprijs van 2599 euro.

 

 

 

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas