Nominaties Zilveren Camera 2014 bekend

Thomas Kouveld 1765
De nominaties voor de Zilveren Camera 2014 zijn bekend. De 42 gelukkigen staan op de website van de Zilveren Camera. Op zondag 25 januari wordt de uiteindelijke winnaar bekendgemaakt. De uitreiking is die dag live vanaf 15:30 te volgen op de website van de Zilveren Camera.

Uit de inzendingen van 664 deelnemers, die in totaal 5397 beelden in zeven categorieën instuurden, heeft de jury 42 nominaties geselecteerd. De genomineerde foto's en series zijn nu te zien op de website van de Zilveren Camera.

Prijsuitreiking

De winnaar van de Zilveren Camera – de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland – wordt aanstaande zondag 25 januari bekendgemaakt door presentator Wilfried de Jong in het Fotomuseum Den Haag. De prijs wordt voor de 62e keer uitgereikt. De winnaar ontvangt een bedrag van 2500 euro. Daarnaast worden de Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek en de Nationale Portretprijs uitgereikt.

Inzendingen

Het aanbod was volgens de jury ook dit jaar weer zeer divers. De belangrijkste nieuwsonderwerpen uit 2014 die werden ingezonden zijn de vermoedelijke aanslag op de MH17, de gebeurtenissen in Oekraïne en de rouwceremonies in Nederland. Ook is er ruimschoots aandacht voor de landelijke politiek, zoals de Zwarte Piet-discussie, en voor de grote sportevenementen als het WK Voetbal en de Winterspelen in Sotsji. Bij de nominaties zit behalve werk dat groot nieuws in binnen- en buitenland verslaat, ook fotografie die de aandacht vestigt op kleinere, persoonlijke en onderbelichte kwesties als dierenopvang, immense vreugdevuren en verjaardagen.

Bekenden

Een aantal genomineerden hebben we bij DIGIFOTO Pro eerder langs zien komen. We interviewden Hille Hillinga (genomineerd in de categorie Binnenlands Nieuws) over zijn bijzondere werk als soldaat én fotograaf. Ook stond het werk van Renate Beense (genomineerd voor haar serie 'Gewoon Pa' in de categorie Binnenland Documentair) in de gedrukte editie van DIGIFOTO Pro. In 2014 was ze met deze serie ook winnaar van het Internationaal Fotofestival Leiden.


Foto © Hille Hillinga / Zilveren Camera - Nominatie Categorie Binnenlands Nieuws (serie)

Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek

Bij deze prijs gaat het om verkennen van grenzen. Volgens de organisatie was het aantal projecten dit jaar beperkt. Bovendien komt een aantal inzendingen niet voor de prijs in aanmerking omdat er geen sprake is van een journalistiek project of vanwege het ontbreken van echt vernieuwende elementen.

Toch zijn twee projecten met volle overtuiging genomineerd: Refugee Republic is een interactieve online documentaire van beeldend kunstenaar Jan Rothuizen, multimedia-journalist Martijn van Tol en fotograaf Dirk-Jan Visser. Het is een journalistieke verkenning van het dagelijks leven in het Syrische vluchtelingenkamp Domiz in Noord-Irak. De andere nominatie is Love Radio van (onder anderen) Eefje Blankevoort en Anoek Steketee. Twintig jaar na de genocide vertellen de makers het verhaal van het verzoeningsproces in Rwanda.

Nationale Portretprijs

Dit jaar hebben de juryleden van de Nationale Portretprijs 150 portretten van 29 verschillende fotografen verzameld om een shortlist van vijf genomineerde portretten samen te kunnen stellen. Ook hier was de jury kritisch: 'er was weinig vernieuwing te constateren en er werd weinig lef getoond'. Desalniettemin was de jury enthousiast over de vijf portretten die zijn genomineerd.

Dit zijn (in alfabetische volgorde): Marc de Groot (1964), met een portret van advocaat Theo Hiddema, 2014 (voor Volkskrant Magazine). Hans de Kort (1963), met een portret van fotograaf Kadir van Lohuizen, 2014 (voor privéproject). Winnaar van de Nationale Portretprijs 2013 Robin de Puy (1986), met een portret van beeldend kunstenaar Herman de Vries, 2014 (voor Kunstbeeld / Stedelijk Museum Schiedam). Mike Roelofs (1981), met een portret van voetballer Georginio Wijnaldum, 2014 (voor PSV Magazine). Gerard Wessel (1960), met een portret van actrice en presentatrice Katja Römer-Schuurman, 2014 (voor Volkskrant Magazine).


Foto © Marc de Groot / Zilveren Camera - Nominatie Nationale Portretprijs

Tentoonstelling

De tentoonstelling met de genomineerde en winnende foto's is te zien van 24 januari t/m 9 maart in het Fotomuseum Den Haag.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas