Nikon zoekt oplossing voor flare-probleem D750 (update)

Herman Boots 3349
Nikon wordt geconfronteerd met mogelijke problemen in het ontwerp van de D750. Meerdere gebruikers van de camera rapporteren dat hun D750 last heeft van onnatuurlijk ogende schaduwbanden bij lens flare. Nikon erkent het probleem en zoekt naar een oplossing.

Update 9 januari 2015: Nikon laat in een nieuwe mededeling weten dat getroffen camera's vanaf eind januari gerepareerd worden:

'Nikon controleert en repareert lichtafschermingscomponenten en past zonder kosten voor gebruikers de positie van de AF-sensor aan om deze onnatuurlijk gevormde lichtvlekken te verminderen. We zijn van plan deze service eind januari te starten. We maken verdere details inclusief instructies voor het aanvragen van service bekend nadat deze zijn bepaald.'


Op verschillende fora is door gebruikers melding gedaan van een onnatuurlijk fenomeen dat de D750 zou veroorzaken. Bij heldere lichtbronnen aan de bovenzijde van de foto ontstaat in bepaalde gevallen een onnatuurlijk ogende lens flare. Een schaduw lijkt de flare te blokkeren. Niet alle D750 camera's vertonen dit probleem.

Flare issue D750

Op deze afbeelding van Hugo Hernandez is de schaduw te zien boven het bruidspaar

Imaging Resource heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar het fenomeen en concludeert dat deze schaduw wordt veroorzaakt door de autofocusmodule, die niet diep genoeg verzonken ligt ten opzichte van de sensor. Het fenomeen is niet in de zoeker te zien. Alleen als de spiegel omhoog is geklapt voor met maken van een opname of voor live view kan de onnatuurlijke flare ontstaan.

Een onderlinge vergelijking van verschillende Nikon D750's toont dat de focusmodule niet altijd even diep in de behuizing is gemonteerd. Het is onduidelijk of dit te maken heeft met een ontwerpwijziging. Een Poolse D750-eigenaar toont de verschillen in een video.

Vergeleken met ander fullframe-dslr's

Het toestel dat het meest lijkt op de D750 is de Nikon D610. Die camera heeft het schaduwprobleem niet. De Nikon D610 heeft een klepje dat over de hele focusmodule klapt bij het maken van een foto. In de Nikon D750 is dit klepje kleiner. Volgens Imaging Resource is het mogelijk dat Nikon dit ontwerp heeft gewijzigd om een hogere fotografeersnelheid te realiseren.

Imaging Resource heeft ook een Nikon D800E, Nikon D810, Nikon D610, Canon EOS 6D, Canon EOS-1D X en Canon EOS 5D Mark II onder de loep genomen. Deze dslr's tonen wisselend gedrag in dezelfde meetomstandigheden. De Canon EOS-1D X blijkt bijvoorbeeld ook onnatuurlijke strepen te vertonen, al zijn ze minder sterk aanwezig dan bij de D750.

Flare komt niet alleen van de lens

In de tests van Imaging Resource komt ook naar voren dat het ontwerp van het spiegelhuis meer invloed heeft op lens flare dan initieel werd aangenomen. De Nikon fullframe-dslr's toonden aanzienlijke verschillen in hoeveelheid flare met hetzelfde objectief. Metingen met de Canon-dslr's uit deze test tonen vergelijkbare verschillen.

Nikon erkent het probleem

Nikon heeft inmiddels gereageerd op de meldingen. De fabrikant zegt te zoeken naar maatregelen om het probleem te verhelpen. 'Verdere details zullen worden aangekondigd zodra zij zijn vastgesteld', aldus de officiële mededeling.


afbeelding van info@berends-keijzer.nl

Na dat gedoe met de D600 nu weer gezeur met de D750......valt me erg tegen van Nikon.