De eerste plaatjes van de Nikon J2 zijn op het net verschenen. De camera verschilt op het eerste gezicht in vrijwel niets van zijn voorganger. Wel zien we een nieuwe kleur, rood, met een iets andere afwerking. Hardwarematig lijkt de enige verandering een lcd met een hogere resolutie te zijn, daarnaast krijgt het toestel de beschikking over creatieve filters (zie update onderaan de pagina voor meer informatie). Waarschijnlijk vindt de introductie in de week van 13 augustus plaats. 

Nikon J2

11-27,5mm Pancake-zoom

Groter nieuws is het nieuwe en plattere kitobjectief dat tegelijk met de J2 zal verschijnen. Ten opzichte van de huidige 10-30mm lever je iets aan bereik in, het nieuwe objectief is een 11-27,5mm. Kun je leven met die beperking, dan heb je een objectief dat ongeveer een derde korter is dan de 10-30mm.

Stabilisatie: wel of niet?

Het enige waar we ons zorgen over maken is het al dan niet ontbreken van stabilisatie. Kijken we naar de tekst rondom het frontelement, dan zien we niet de letters 'VR' staan op de plek waar ze bij de huidige standaardzoom wel staan. Stabilisatie zouden we niet graag missen op een dergelijke camera. Daarnaast bewijst Panasonic met de 14-42mm X dat het wel degelijk kan, optische stabilisatie in een pancake-zoom.

Nikon 11-27.5

Opvolger Nikon V1

Vooralsnog is er geen nieuws over een eventuele opvolger van de meer geavanceerde V1, deze verwachten we dan ook niet tegelijk met de komst van de J2.

Update 07-08-2012 - 16:45

Op de Japanse website Digicame-info.com zijn de eerste specificaties opgedoken van de J2. Hardwarematig lijkt het verschil beperkt te blijven tot een lcd met 920.000 beeldpunten, dat zijn er bij de J1 460.000. Daarnaast lijkt de J2 creatieve filters te krijgen, softwarematige effecten die eigenlijk alle andere camera's in die klasse al hebben. Dit was destijds dan ook een van onze kritiekpunten op de Nikon J1.