Nikon D500 preview - DX-vlaggenschip met 20,9-megapixelsensor

Nikon D500 preview - DX-vlaggenschip met 20,9-megapixelsensor

Thomas Kouveld 14124
Naast het nieuwe topmodel, de D5, kondigt Nikon ook binnen de DX-lijn een nieuw vlaggenschip aan. De Nikon D500 is voorzien van een 20,9-megapixel aps-c-sensor en krijgt een aantal trekjes van de D5 mee, zoals het uitgebreide autofocussysteem en een 4K-filmfunctie.

Net als de D5 werd de Nikon D500 aangekondigd tijdens CES 2016 in Las Vegas. De opvolger van de D300S heeft lang op zich laten wachten: zijn voorganger werd in 2009 aangekondigd.

De Nikon D500 krijgt een robuuste weer- en stofbestendige behuizing, gemaakt van magnesium en carbon. Achterop de camera zit een kantelbaar aanraakscherm met 2,39 miljoen beeldpunten.

Nikon D500

Nikon D500: sensor en autofocus

Nikon presenteert de nieuwe camera als een vlaggenschip binnen de DX-lijn en wil fotografen naar eigen zeggen een combinatie bieden van snelheid, bereik en connectivity. De nieuwe camera is voorzien van een nieuwe 20,9-megapixelsensor van het aps-c-formaat en hetzelfde 153-punts autofocussysteem als de D5. De scherpstelpunten beslaan het volledige kader van de aps-c-sensor, waardoor het volgen van bewegende onderwerpen geen probleem zou moeten zijn. Nikon belooft uitstekende beeldkwaliteit en razendsnelle autofocus.

De maximale snelheid ligt op 10 foto's per seconde, met behoud van autofocus. De Nikon D500 beschikt over een buffer met ruimte voor 79 raw-bestanden.

Nikon D500

Expeed 5

Ook wordt de Nikon D500, net als de D5, uitgerust met de Expeed 5-beeldprocessor. Deze zorgt niet voor dezelfde extreme iso-waarden als zijn grote broer, maar weet het iso-bereik desalniettemin op te rekken tot 50-1.640.000. Het 'normale' bereik loopt van 100 tot 51.200.

4K-filmfunctie

De Nikon D500 beschikt over een 4K-filmfunctie die vergelijkbaar is met die van de Nikon D5. De camera kan in 4K filmen met 30 fps. Film je in full hd, dan heb je meer opnamemogelijkheden. Zo is het mogelijk om 3-assige VR-beeldstabilisatie in te schakelen tijdens het filmen in hd, ongeacht het gebruikte objectief.

Nikon D500

Nikon SnapBridge

De NIkon D500 maakt gebruik van Nikon SnapBridge, een nieuw systeem om foto's te delen. SnapBridge maakt verbinding met smartphones en tablets via bluetooth 2.0 om zo continu foto's te versturen. De verbinding blijft bestaan, zodat het niet nodig is om steeds opnieuw te koppelen. Ook is het mogelijk om foto's te taggen en te voorzien van wachtwoorden. Daarnaast beschikt de Nikon D500 over wifi en nfc, voor nog snellere overdracht van foto's.

Prijs en beschikbaarheid

Vanaf maart 2016 moet de Nikon D500 beschikbaar zijn voor 2369 euro.

 

 

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van Barney

"De maximale snelheid ligt op 10 foto's per seconde, met behoud van autofocus. De Nikon D500 beschikt over een buffer met ruimte voor 79 raw-bestanden."

Als de gebruiker voor gecomprimeerde Raw bestanden kiest en een snelle XQD kaart gebruikt neemt dit toe to 200 raw-bestanden.

afbeelding van jack de vries

ik vind het jammer dat de prijs zo hoog is en dat voor een dx ,hij is duurder dan de d750

afbeelding van FrKo

Ik ben werkelijk blij dat er een nieuwe DX-koning geboren is, een soort Kerstkind. Daarmee heeft Nikon in elk geval aangegeven dat DX qua ontwikkeling niet dood is en toekomst heeft. En hulde, ze hebben weer meer voor minder, hoewel wel voor meer euro's, This is what we where waiting for!

afbeelding van Brian Morgan

Jammmer dat het geen FF is!

afbeelding van Rich Mors

Blij dat het geen ff is!

afbeelding van Jorik

Wat is het voordeel van DX ten opzichte van FF, behalve (doorgaans, maar niet in dit geval) de prijs?

afbeelding van Jan ter Braak

Betaalbare topobjectieven t.o.v. FF.

afbeelding van johan m

Jammer van de prijs. Specificaties lijken uitstekend.
Ondanks dat toch gekozen voor de D 750. Tot nu toe geen spijt van

afbeelding van Snoerke

Te lang gewacht op een opvolger voor de fijne D300, toen overgegaan op FF D750, verkozen boven de DX D7200. Achteraf zou ik voor deze D500 hebben gekozen denk ik!