Nikon D5 XQD ombouwen naar CF is mogelijk

Nikon D5 XQD ombouwen naar CF is mogelijk

Thomas Kouveld 1850
De nieuwe Nikon D5 wordt in Nederland alleen met XQD-geheugenkaartsleuven geleverd. De snelle geheugenkaarten verzekeren de optimale prestaties van het vlaggenschip, maar wie echt niet van zijn Compact Flash-kaarten af wil, kan de Nikon D5 XQD ombouwen naar CF.

In de Verenigde Staten kun je bij aanschaf van de Nikon D5 kiezen welke variant je wilt: met CF- of XQD-geheugenkaarten. Er is geen verschil in prijs, maar de langzamere CF-geheugenkaarten zijn niet snel genoeg om de enorme buffer van 200 raw-foto's optimaal te benutten. De camera zal simpelweg eerder stoppen met fotograferen om de foto's te verwerken.

Nikon D5 XQD
Een afbeelding van de handleiding van de Nikon D5, gepubliceerd door NikonRumors.

 

Nikon D5 XQD ombouwen

Nikon Nederland heeft er echter voor gekozen om enkel de variant met XQD-geheugenkaartsleuf uit te leveren, precies vanwege de teruglopende prestaties. Tijdens de perspresentatie van de Nikon D5 werd dit dan ook kort benoemd door Nikon Professional Services coördinator Roeland Koene: 'Als je CF-kaarten gebruikt, beperk je simpelweg de mogelijkheden van de D5'.

Mocht je alsnog vastbesloten zijn om je Nikon D5 om te bouwen zodat je CF-geheugenkaarten kunt gebruiken, dan is het mogelijk om de camera aan te laten passen bij een Nikon servicepunt. Nikon Nederland geeft aan dat er in zo'n geval met de fotograaf wordt gekeken naar het volledige kostenplaatje. Let wel: de kosten van de aanpassing vallen waarschijnlijk hoger uit dan de prijs van een of twee XQD-geheugenkaarten.

Sony presenteerde onlangs een nieuwe lijn XQD-M-geheugenkaarten die camera's als de Nikon D5 bij moet kunnen benen.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas