Nikon D5 preview - topmodel met extreme iso-waarde en 4k-filmfunctie

Nikon D5 preview - topmodel met extreme iso-waarde en 4k-filmfunctie

Thomas Kouveld 4285
Tijdens CES 2016 heeft Nikon haar nieuwe vlaggenschip gepresenteerd. De Nikon D5 beschikt over een fullframe 20,8-megapixelsensor en een autofocussysteem met 153 scherpstelpunten, waarvan 99 kruissensoren. Opvallend is ook dat de iso-waarde kan worden opgeschroefd tot maar liefst 3,2 miljoen. In deze Nikon D5 preview bespreken we de specificaties.

Na weken van speculaties is de kogel eindelijk door de kerk: de Nikon D5 is een feit. Op CES 2016 werd het nieuwe topmodel officieel aangekondigd.

Nikon D5 Preview

Qua afmetingen en gewicht is de Nikon D5 net iets groter en zwaarder (de camera weegt 1235 gram) dan zijn voorganger, de D4S. Daarbij geeft de fabrikant aan dat de nieuw ontworpen grip ervoor moet zorgen dat fotografen van alle soorten en maten de camera prettig vast kunnen houden. Op de achterzijde bevindt zich een 3,2 inch aanraakscherm met 2,36 miljoen beeldpunten. Verder beschikt de Nikon D5 over een usb 3.0-poort en biedt de camera ondersteuning voor twee XQD-geheugenkaarten.

Nikon D5

Nieuwe sensor

Nikon heeft de D5 uitgerust met een nieuwe fullframe 20,8-megapixelsensor, waarmee de fabrikant uitstekende beeldkwaliteit belooft. Net als de D4S heb je de mogelijkheid over 12- of 14-bit raw-bestanden. Daarnaast zorgt de nieuwe Expeed 5-beeldprocessor ervoor dat het standaard iso-bereik van 100-102.400 is uit te breiden tot maar liefst 3.280.000 (hi5). Het is hiermee de meest lichtgevoelige camera die Nikon ooit heeft uitgebracht.

Nikon D5 autofocus

Ook het autofocussysteem heeft een flinke upgrade gekregen. Waar de D4S het nog moest doen met 51 scherpstelpunten, heeft de Nikon D5 er 153, waarvan 99 van het kruistype. Volgens Nikon moet dit zorgen voor ongekende prestaties bij het volgen van bewegende onderwerpen.

Daar komt bij dat de camera een maximale snelheid van 12 beelden per seconde (14 met de spiegel opgeklapt) heeft, en een buffer voor 200 raw-bestanden. Hiermee moet de camera bij uitstek geschikt zijn voor sport-, reportage- en actiefotografie.

Nikon D5

4K-filmfunctie

De Nikon D5 is de eerste Nikon-dslr met 4K-filmfunctie. Een primeur voor de fabrikant, al blijven de mogelijkheden relatief bescheiden. De camera gebruikt een uitsnede van het midden van het kader en kan filmen met 30 fps, hier is geen externe recorder voor nodig.

Daarnaast kan filmmateriaal ongecomprimeerd door de hdmi-aansluiting worden doorgestuurd. Tijdens het filmen in de M-stand is het nog steeds mogelijk om iso 3.280.000 te gebruiken. Film je in full hd, dan heb je de mogelijkheid om met 60 bps te filmen.

Nikon D5

Nikon D5 prijs en beschikbaarheid

De Nikon D5 is naar verwachting vanaf maart 2016 verkrijgbaar. Het topmodel krijgt een adviesprijs van 7109 euro.

 

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van Anoniem

buhbye Canon

afbeelding van Hans Koot

Zo langzamerhand tijd om de DIN schaal weer uit de mottebalen te halen, ipv deze niet meer te volgen isowaarden, maar dat klinkt waarschijnlijk niet sensationeel genoeg.

afbeelding van RHBoks

Mooie camera, ik hoop dat deze keer er ook een D5x variant komt met 36MP dat zou voor zeer interresant zijn om de D800 te vervangen.