'Nikon D5 krijgt 173 focuspunten en 20-megapixelsensor'

Thomas Kouveld 8237
De geruchtenmolen omtrent de Nikon D5 draait op volle toeren. Volgens NikonRumors krijgt de camera een nieuwe 20-megapixelsensor, autofocussysteem met 173 focuspunten en 4K-filmfunctie. De aankondiging van het nieuwe vlaggenschip wordt eind 2015 of begin 2016 verwacht.

Naast de nieuwe sensor, 4K-filmfunctie en een autofocussysteem met 173 scherpstelpunten krijgt de Nikon D5 mogelijk een maximale 'native' iso-waarde van 102.400. De huidige Nikon D4S gaat tot iso 25.600, al kan het iso-bereik nog uitgebreid worden tot 409.600 met een digitale boost. Waarschijnlijk zal de Nikon D5 ook over die mogelijkheid beschikken.

Ook de fotografeersnelheid gaat volgens NikonRumors omhoog. De Nikon D5 zou maar liefst 15 foto's per seconde kunnen maken. Qua uiterlijk zal het model niet afwijken van de Nikon D4S.

Als de geruchten kloppen, gaat het topmodel van Nikon er behoorlijk op vooruit. De D4S is uitgerust met een 16-megapixelsensor, 51 focuspunten, fotografeersnelheid van 11 fps en een full-hd-filmfunctie.

De officiële aankondiging van het toestel wordt eind 2015 of begin 2016 verwacht. Zowel de Nikon D4 als de D4S werden op de CES-elektronicabeurs in Las Vegas aangekondigd, respectievelijk in 2012 en 2014. Deze beurs vindt in januari plaats. Een aankondiging van de Nikon D5 op de CES in 2016 lijkt ons dan een logische keuze.


Het huidige vlaggenschip van Nikon, de D4S.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van LievenLens.be

Misschien kunnen ze eerst eens werk maken van een beetje deftig dynamisch bereik in plaats van al die toeters en bellen :-(

afbeelding van roelj

Het dynamisch bereik van de D4s is al behoorlijk, op papier althans, want ik gebruik de camera niet.

De doelgroep voor deze lijn bestaat uit fotojournalisten en sportfotografen, voor wie snelheid en ruisarme hoge ISO-waarden belangrijker zijn dan dynamisch bereik.

Misschien kun je dan beter uit de voeten met de D810, met 14,8 stops dynamisch bereik :)

afbeelding van Patrick

Weer jammer van die film functie.
Waarom niet 2 modellen, 1 met en 1 zonder film functie
Kunnen ze ook meteen 2000€ eraf doen bij die zonder film functie

afbeelding van Van Ryckeghem Eddy

INDERDAAD !!

afbeelding van Bas Veerkamp

Zou mooi zijn

afbeelding van Oscar Hoogendoorn

Film functie gebruik ik ook niet. Maar hoeveel zou het in het echt schelen .... ?? Ik denk amper 400 euro ....

afbeelding van Oscar Hoogendoorn

Het is ongelooflijk hoe snel een model tegenwoordig vervangen wordt, tegenover de 10 jaar dat de F, F2 en ik dacht 8 jaar dat de F3 meeging. Het kan ook niet uitblijven door de computertechniek die er in zit. Met je laptop ben je ook al zowat elke drie jaar aan een nieuwe toe. :-(

afbeelding van E.M. de Klerk

De F3 kwam uit in 1980 en werd gebouwd tot in 2001, ondanks de komst van de F4 in 1988 en de F5 in 1996. Productie van de F3 bedroeg meer dan 750.000 exemplaren. Een uitermate degelijke camera: ik ken iemand die een F3 nieuw kocht; deze camera heeft zelfs nog nooit een servicebeurt nodig gehad. Topklasse.

afbeelding van RHBoks

Zelf heb ik de F3HP gekocht in 1983 hij doet het nog steeds, evenals mijn F2a en F5. Alledrie de camera's hebben verwisselbare matglazen en zoekers. Ik mis dit op de D800 en ook op de D1,2,3,4 etc dat is jammer want even wissellen van matglas net zo eenvoudig als lens is er niet meer bij. een keuze uit destijds 24 matglazen is overdreven maar 5 a 6 types toegespitst op diverse wensen en keuze uit 3 zoekertypes zou mooi zijn.

afbeelding van Henk Hendriks

En nu nog 2.3 van de prijs af en hel goede service geven en niet na 89.200 een sluiter kapot gaan nee dat was geen garantie.
vreemd dat niekon bekend staat om zijn dure reparatie tarieven en slechte service en dat mensen deze camera toch blijven kopen.
Ik ben beroepsfotograaf maar altijd op canon gewerkt eens overgestapt naar niekon maar dit bleek één grote vergissing te zijn,niet zo zeer de camera maar de mensen achter de camera die eens vertelde dat ik er maar 10 moest kop[en zodat ik er altijd een reserve had