Nikon D4S in detail – Wat is er nieuw?

Nikon D4S in detail – Wat is er nieuw?

Julian Huijbregts 9028
Nikon heeft de D4S geintroduceerd. Kijk je naar de specificaties, dan vallen met name de verbeterde sensor met groter iso-bereik en snellere Expeed 4-processor op. Nikon gaf ons een uitgebreide presentatie over het nieuwe topmodel waaruit blijkt dat er nog veel meer verbeteringen zijn doorgevoerd.

De Nikon D4S komt niet onverwacht. Een nieuwe versie met de S-toevoeging na zo'n 2,5 jaar is niet vreemd, zegt Roland Koene van Nikon NPS, die de presentatie op zich neemt. Nikon haalde hetzelfde trucje uit met de D2H en D2X, die gevolgd werden door de D2Hs en D2Xs. Ook de D3 uit 2007 kreeg een soortgelijke behandeling, eind 2009 verscheen de D3S.

In de Nikon D4S heeft de fabrikant diverse verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van de D4, die de afgelopen jaren zijn aangedragen door gebruikers, vertelt Nikon. De meest opzichtige verbeteringen zijn de vernieuwde 16,2-megapixelsensor met iso-bereik van 100 tot 25.600 dat is uit te breiden naar 50-409.600, en de Expeed 4-beeldprocessor, die onder andere filmen in 1080p-resolutie met 60 fps mogelijk maakt. Nikon heeft echter meer aan de D4 gesleuteld om tot de D4S te komen, zo leerden we tijdens de uitgebreide presentatie.

Bijgeschaafde behuizing

Om te beginnen de behuizing: zet je de Nikon D4S naast de D4, dan lijken de twee in een eerste oogopslag identiek. Ga je naar de details kijken, dan zijn er kleine verschillen te ontdekken. Nikon zegt dat de ergonomie van de D4S is aangepast, onder andere door de AF-on-knop iets dikker te maken. Zo kun je deze makkelijker op de tast vinden.

Het met rubber bedekte kaartluik is iets verlengd, dat geeft net iets meer houvast. De twee joystickjes hebben een afwerking met meer structuur gekregen, zodat ze meer grip bieden. Het uitstulpsel voor je duim, als je de Nikon D4S in portretstand gebruikt, is iets hoger gemaakt. De wijzigingen, die allemaal aan de rechterkant van de camera te vinden zijn, hebben we hieronder voor je gemarkeerd.

Nikon D4S ergonomie
Nikon D4 (links), Nikon D4S (rechts)

Verbeterde spiegelconstructie

De maximale snelheid van 11 fps is ten opzichte van de Nikon D4 niet verhoogt. Wel kan de Nikon D4S bij deze snelheid voor elke afzonderlijke foto scherpstellen en lichtmeten. De Nikon D4 was daarbij beperkt tot 10 fps, maakte je gebruik van 11 fps, dan werd de focus en lichtmeting vastgezet na de eerste foto.

Om dat klaar te spelen heeft Nikon de spiegelconstructie aangepast. De beweging die de spiegel maakt is iets korter geworden, daardoor moet ook minder 'shutter blackout' optreden zodat je tijdens het fotograferen in burst beter het onderwerp kan volgen. Omdat de spiegel een snellere beweging maakt, kan de autofocussensor zijn werk ook beter doen.

Nieuw is de Continu-stand voor de stille modus. Deze stand, waarin de spiegel minder herrie maakt, was al beschikbaar op de Nikon D4, maar alleen bij enkelvoudige opname. Nu kun je met 10 fps fotograferen met een lager geluidsniveau.

Nikon D4S mirror

Betere autofocus en Group AF Mode

In de Nikon D4S zit dezelfde Multi-CAM 3500FX-module met 51 scherpstelpunten als in de Nikon D4. Dankzij de verbeterde spiegelconstructie kan het systeem echter beter zijn werk doen. Ook de snellere processor moet bijdragen aan snellere autofocus.

Nieuw is de Group AF-mode. Hierin monitort de camera continu vijf verschillende AF-velden, daardoor is de D4S beter in staat onderwerpen te volgen zonder van slag te raken door contrastrijke onderwerpen op de achtergrond. Het vijfpuntsveld kan over alle 51 punten worden verplaatst.

Volgens Roland Koene hebben veel fotografen de Nikon D4S in Sotsji tijdens de Olympische Winterspelen uitgetest en is uit hun ervaringen gebleken dat de autofocus flink verbeterd is.

Interessant is de mogelijkheid om restricties te geven aan de autofocusinstellingen. Maak je nooit gebruik van bepaalde instellingen, dan kun je ze in het menu uitschakelen. Zo wordt het selecteren van je favoriete scherpstelmethodes makkelijker gemaakt en zitten de 'overbodige' functies niet in de weg.

Nikon Multi-CAM 3500FX
Nikon Multi-CAM 3500FX-module

Meer functies voor knoppen op objectieven

Diverse professionele Nikkor-objectieven zijn voorzien van knoppen waarmee je autofocusfuncties kunt bedienen. Met de D4S voegt Nikon daar diverse nieuwe functies aan toe. Zo kun je voortaan de focusmodus wijzigen door de knop ingedrukt te houden. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat zolang je de knop op het objectief indruk de focus op AF-S staat ingesteld. Handig als je even een stilstaand onderwerp wilt fotograferen tussen alle snelle actie door.

Ook kun je de knop gebruiken om camera's die je op afstand aanstuurt te bedienen. Nikon schetst het voorbeeld van fotografen die langs het voetbalveld staan, deze laten nu vaak hun twee camera, die achter het doel staat, triggeren door de sluiterknop van de primaire camera in te drukken. Met de Nikon D4S kun je dat dus doen met een druk van de knop op het objectief.

Nikon D4S 300mm Nikkor

Less is more

Nieuw is de mogelijkheid om een aantal functies uit te schakelen. Zo kun je de BKT-knop, waarmee je bracketing instelt, inactief maken. Handig als je die functie nooit gebruikt, want zo kun je ook niet per ongeluk de bracketing-stand activeren.

Ook gezichtsherkenning kan uitgeschakeld worden. De Matrix-lichtmeting van Nikon maakt hier gebruik van, maar dat werkt niet altijd perfect. Als een hoofd bijvoorbeeld wegdraait kan de lichtmeting daarop aangepast worden. Door gezichtsherkenning uit te schakelen heeft dat geen invloed meer op de matrixlichtmeting.

Filmfunctie

De grootste vernieuwing van de filmfunctie is de mogelijkheid om te filmen in 1080p-resolutie met 60 fps. Uiteraard blijf je de keuze behouden om in andere framerates te werken, zoals 50, 30, 25 en 24 fps. Bij de hoogste snelheid kun je 10 minuten filmen met bitrate van 42Mbps of 20 minuten met 24Mbps.

Net als bij de D4 kun je met een hdmi-recorder het schone ongecomprimeerde signaal opvangen en op een harde schijf of ssd opnemen. Nieuw is de mogelijkheid om tegelijkertijd ook beelden op te slaan op de CF- of XQD-geheugenkaart.

Andere vernieuwingen in de filmfunctie zijn het aanpassen van het diafragma tijdens de opname, mogelijkheid tot gebruik van auto iso bij het filmen en het instellen van de geluidsniveaus terwijl de filmopname loopt. Bij het filmen kun je nu ook digitaal zoomen, zonder dat de resolutie vermindert. Je hebt keuze uit een cropfactor van 1,5x of 2,7x.

Ook kun je windruisreductie instellen voor de microfoon en kun je audiofilters toepassen. Zo kun je de Nikon D4S beperken tot 'spraakbandbreedte', waarbij achtergrondgeluiden beperkt worden.

Nikon D4S processor
De Expeed 4-processor in de Nikon D4S maakt 1080p met 60 fps mogelijk

Soepelere overgangen bij timelapse-sequenties

Net als de D4 kan de D4S timelapse-filmpjes maken in de camera met behulp van de intervalmodus. Nikon belooft betere resultaten door de belichting van de afzonderlijke foto's gradueler te laten verlopen. Handig als je bijvoorbeeld een timelapse van de zonsopkomst of -ondergang maakt. Dit doet Nikon door een gemiddelde van de belichting te nemen voor elke tussenliggende foto: de camera maakt foto 1 en slaat deze op, foto 2 wordt gemaakt maar nog niet opgeslagen, pas als de derde foto is gemaakt, wordt de tweede foto opgeslagen, zo verwerkt dat de belichting precies tussen foto 1 en 3 in past. Dat moet timelapsebeelden met minder flikkeringen opleveren.

Nauwkeurige witbalans

Nikon belooft betere prestaties voor de automatische witbalans. De D4S moet minder rood- en groenzweem opleveren. Bovendien kun je de witbalans in nog kleinere stapjes de witbalans finetunen en zijn nu zes witbalans-preset-instellingen beschikbaar, meer dan in de D4.

De spot witbalans-functie, waarbij je in live view met het focuspunten de witbalans precies kunt bepalen op een klein oppervlak, is toegevoegd aan de D4S. Deze functie maakte zijn intrede op de Nikon D7100.

Instelbare lcd-kleurweergave

Bij de introductie van de Nikon D4 klaagden gebruikers over de kleurweergave van het lcd. Dat was groener dan het scherm van de D3S. Volgens Nikon kloppen de kleuren op de D4 wel degelijk, maar als je niet tevreden bent met de weergave kun je de kleuren van het lcd nu zelf fine-tunen met een nieuwe optie in de Nikon D4S.

Gigabit Ethernet

Nikon voorzag de D4 van een netwerkaansluiting, een 100Mbps ethernetpoort. Deze aansluiting krijgt in de Nikon D4S een upgrade naar Gigabit, ofwel 1000Mbps.

Nikon D4S ethernet

Meer accucapaciteit en nieuwe lader

Nikon levert de D4S met een nieuwe accu: de EN-EL18a. Ook de EN-EL18 van de Nikon D4 werkt gewoon met de camera, maar het nieuwe exemplaar heeft een hogere capaciteit van 2500mAh. Daarmee kun je tot 3020 foto's maken (volgens de CIPA-standaard). Met de EN-EL18 blijf je steken op 2600 afdrukken.

Bij de nieuwe accu hoort een nieuwe lader: de Nikon MH-26A. Gebruik je nog een D3(S) naast je D4S? Dan is er een handig opzetstukje voor de lader waardoor je ook de accu's uit deze camera's op de nieuwe lader kunt bijvullen.

Nikon MH-26A

Kleine details

Naast deze flinke lijst aan verbeteringen zijn er nog andere kleine vernieuwingen. Nikon heeft het font van de menu's in de D4S aangepast, dat oogt iets zachter en moet daardoor beter leesbaar zijn.

Met de middenknop van de multi selector kun je in drie stappen inzoomen op gemaakte foto's. De D4 kon dat ook, maar daarbij werd niet exact het zoompercentage aangegeven. Bij de Nikon D4S is dat veranderd, je zoomt met de knop nu naar 50, 100 en 200 procent pixelweergave.

Prijs en beschikbaarheid

Vanaf 6 maart is de Nikon D4S te koop voor een adviesprijs van 6149 euro.