Nikon AF-S 24mm f/1.8G ED Review - Lichtsterke groothoek-prime

Nikon AF-S 24mm f/1.8G ED Review - Lichtsterke groothoek-prime

Thomas Kouveld 1800
Nikon breidt haar assortiment prettig geprijsde prime-objectieven uit met de 24mm f/1.8G ED. Het lichtsterke groothoekobjectief is geschikt voor camera's met fullframe-sensor en kost de helft van zijn professionele broertje. Hoe presteert het glas in de praktijk?

De Nikon 24mm f/1.8G ED vult het gat tussen de 20mm- en 28mm-objectieven uit dezelfde serie van betaalbare prime-objectieven. Voorheen richtte Nikon zich met name op professionele f/1.4-objectieven, die een stuk duurder waren; de 24mm f/1.4G kost bijna tweeduizend euro. Door de komst van de relatief goedkopere lijn vanaf 2011, maakt de fabrikant een hoop interessante objectieven met hoge optische prestaties beschikbaar voor een veel groter publiek.

Behuizing

Het objectief heeft een stevige kunststof behuizing. Deze is niet geheel afgedicht tegen de elementen, maar wel voorzien van een dikke rubberen ring om de lensvatting. Een kleine spat regen moet de prime dus zeker kunnen doorstaan. Slaat het weer echt om, dan is het waarschijnlijk verstandiger om de camera op te bergen. Zoals te verwachten valt van een objectief met vast brandpunt is de focusring flink en draait deze zeer prettig. Door de A/M-schakelaar kun je de autofocus altijd handmatig bijstellen.

Ga je met de Nikon 24mm f/1.8G ED op pad, dan liggen landschaps- en architectuurfotografie al snel voor de hand. Echter, met de grote diafragmaopening en korte minimum scherpstelafstand van 23cm heb je een hoop creatieve mogelijkheden. Daarnaast kan het snelle en lichtsterke objectief prima van pas komen bij straatfotografie. Met een gewicht van slechts 355 gram heb je een zeer licht objectief dat je makkelijk overal mee naartoe neemt. Ook stelt het objectief snel en geruisloos scherp.

Optische prestaties

De Nikon 24mm f/1.8G bevat een constructie die bestaat uit twaalf elementen in negen groepen. Twee asferische elementen en twee ED-elementen zorgen voor een minimum aan lensfouten. Dat doen ze goed, want er is weinig op te merken aan het groothoekobjectief. Met het diafragma wijd open is de centrumscherpte uitstekend, alleen in de uiterste hoeken is enige onscherpte te bespeuren. Echter, zelfs in de hoeken zijn de resultaten indrukwekkend.

Sterker nog, volgens eerder gepubliceerde mtf-tabellen doet het objectief het bij wijd open diafragma beter dan de veel duurdere Nikon 24mm f/1.4G ED bij f/1.4. Draai je het diafragma een stop dicht, dan trekken de hoeken nog een stukje bij. Bij f/5 is het kader van hoek tot hoek zeer scherp. In het midden merk je overigens weinig verschil, hier is de scherpte vanaf f/1.8 al optimaal.

Ondanks dat we te maken hebben met een flinke groothoek, heeft de Nikon 24mm f/1.8G weinig last van vertekeningen. Enige vorm van distorsie is waar te nemen, maar het is zeker niet storend aanwezig. Daarnaast is distorsie naderhand gemakkelijk te corrigeren. Wel heeft het objectief last van vignettering, maar dat is bij de concurrentie niet anders. De hoeken zijn bij een wijd open diafragma ongeveer anderhalve stop donkerder dan het midden. Knijp je het diafragma tot f/3.5, dan is de helderheid evenredig over het hele kader. Daarnaast zorgt de Nano Crystal Coat voor een minimum aan 'flare', waardoor je minder problemen hebt met tegenlicht.

Wel zijn er chromatische aberraties te zien in gebieden met sterke contrasten, maar gelukkig is dit gemakkelijk te compenseren tijdens het nabewerken. Het objectief is verder voorzien van zeven diafragmalamellen die zorgen voor mooie, zachte achtergrondonscherpte en 'bokeh'.

Conclusie

Nikon zet met de 24mm f/1.8G ED een uitstekende groothoek-prime neer. Het objectief is zeer scherp en lichtsterk en daarnaast ook nog eens makkelijk mee te nemen door zijn lage gewicht. Met het diafragma wijd open zijn de resultaten al zeer goed te noemen en daarnaast worden lensfouten opvallend goed onderdrukt. Op chromatische aberraties en zeer geringe distorsie na zijn er eigenlijk geen zaken die het vermelden waard zijn. Kortom, Nikonfotografen die op zoek zijn naar een veelzijdig, lichtsterk objectief dat uitstekende resultaten oplevert, hoeven niet meer verder te zoeken.

Specificaties

 • Adviesprijs €849,-
 • Diafragma f/1.8 - 16
 • Filtermaat 72mm Min.
 • Focusafstand 23 cm
 • Afmetingen 77,5 x 83 mm
 • Gewicht 355 gram
 • Opbouw 12 elementen in 9 groepen
 • Beeldstabilisatie Nee
 • Accessoires HB-76 zonnekap, lenshoes
 • Geschikt voor Fullframe, aps-c
 • Beschikbaar voor Nikon F
 • Info www.nikon.nl

Nikon AF-S 24mm f/1.8G ED testfoto's

Hieronder vind je een aantal testfoto's die we met het objectief gemaakt hebben. De foto's zijn gemaakt in combinatie met een Nikon D750 en zijn in volledige resolutie te downloaden.

DIGIFOTO Masterclass 2.2015

Deze review komt uit DIGIFOTO Masterclass 2.2015. Je kunt deze editie tot het eerste kwartaal van 2016 in de kiosk vinden of los bestellen voor €7,95 incl. verzendkosten (Nederland).

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas