MustSee: René Burri - Six Photographs

MustSee: René Burri over zes van zijn beroemde foto's

Thomas Kouveld 2346
Topfotograaf René Burri werd in 1963 in een klap beroemd door zijn portret van Ernesto 'Che' Guevara. In deze bijzondere video haalt hij op amicale wijze herinneringen op aan een selectie van zijn meest iconische foto's.

Fotograaf René Burri (1933-2014) trad in 1955 toe tot het selectieve fotocollectief Magnum Photos. Toen hij in 1963, vlak na de Cubacrisis, een portetserie maakte van Ernesto 'Che' Guevara, gingen zijn foto's de hele wereld over.


Ernesto 'Che' Guevara. Havana, Cuba, 1963 © Rene Burri / Magnum Photos

"Six Photographs": René Burri

In dit bijzondere video-interview, dat een jaar voor zijn overlijden werd gemaakt, zien we de fotograaf vol energie en liefde voor het vak terugblikken op zes van zijn foto's. Op tafel ligt zijn Leica, die hij om de zoveel tijd zachtjes aait. Aan bod komen de volgende beelden:

  • 'Che Guevara', 1963;
  • 'Men on a Rooftop, São Paulo', 1960;
  • 'Pablo Picasso, Cannes', 1957;
  • 'Women entertaining GI's, South Korea', 1961;
  • 'The San Cristobal Stables, Mexico City', 1976;
  • 'Reopening of the Suez Canal, Suez', 1974.

In 2014, een jaar nadat dit interview werd opgenomen en gepubliceerd in het mannenblad PORT, overleed René Burri op 81-jarige leeftijd.

Magnum Contact Sheets in Foam en DIGIFOTO Pro

Wil je meer zien van René Burri en andere Magnum-fotografen? Vanaf 11 september 2015 kun je de tentoonstelling Magnum Contact Sheets bezoeken in Foam Fotografiemuseum.

Naast de iconische foto's kun je de contactvellen van de fotografen bekijken, waardoor je een intieme kijkje krijgt in de werkwijze van de fotograaf en het selectieproces dat voorafgaat aan de publicatie van de meesterwerken.


Ernesto 'Che' Guevara. Havana, Cuba, 1963. Contact Sheet © Rene Burri / Magnum Photos

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas