MustSee: 10K-time-lapse

MustSee: 10K-time-lapse

Thomas Kouveld 1739
Benieuwd hoe een time-lapse eruitziet in 10K-resolutie? Fotograaf en filmmaker Joe Capra gebruikte een PhaseOne IQ180-middenformaatcamera om Rio De Janeiro vast te leggen. De individuele foto's bevatten ruim 80 megapixels en barsten van de details.

Fotograaf en filmmaker Joe Capra is gevestigd in Los Angeles en werkt onder andere voor Discovery Channel, National Geographic en Animal Planet. Deze timelapse maakte hij van materiaal dat hij maakte voor een elektronicafabrikant.

Joe wilde laten zien hoeveel detail de grote 80-megapixelsensor (53.7 x 40.4 mm) van de PhaseOne IQ 180 kan vastleggen en hoe handig dit is voor het maken van time-lapse-films. Uit een enkel 80-megapixelshot kan hij naar eigen zeggen vijf of zes  bruikbare 4K-shots halen. De IQ180 komt uit de toplijn van PhaseOne en heeft een prijskaartje van bijna 40.000 euro.

De film laat een aantal shots zien van Rio De Janeiro. Eerst zien we het volledige kader, geschaald naar full hd-resolutie, oftewel veertien procent van de werkelijke grootte. Daarna toont Capra het kader geschaald naar vijftig procent, waardoor er een zoomeffect ontstaat. Tot slot schaalt de foto naar honderd precent en zien we maar een fractie van het kader. Zo zie je hoeveel detail de camera vastlegt in één shot, ook krijg je een interessant kijkje in de miljoenenstad.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas