Metabones Speed Booster XL

Metabones Speed Booster XL 0.64 voor Panasonic GH4

Thomas Kouveld 3599
Caldwell Photographic Inc. en Metabones presenteren de Speed Booster XL 0.64 voor de Panasonic GH4 en andere mft-camera's. De adapter verkleint de 4K-cropfactor van de GH4 van 2.34x naar 1.5x, dat overeenkomt met het super-35-filmopnameformaat.

De Metabones Speed Booster XL 0.64 is speciaal ontworpen voor gebruik met de filmfunctie van de Panasonic GH4. Als de GH4 in 4K-resolutie filmt, leest de camera niet de hele sensor uit, wat resulteert in een cropfactor van 2,34x.

De Speed Booster verkleint de cropfactor naar 1,5x. Dit komt overeen met het aps-c-sensorformaat en Super 35-filmformaat. Film je in 1080p-resoutie, of maak je foto's met de Panasonic GH4, dan heeft de camera een cropfactor van 2x. In combinatie met de nieuwe Speed Booster XL wordt dat 1,28x.

Naast de kleinere vergrotingsfactor maakt de Speed Booster XL objectieven lichtsterker. De winst bedraagt 1,1/3e stop. Een 50mm f/1.2-objectief wordt dus een 32mm-objectief met een indrukwekkend diafragma van f/0.8. Dit is meteen de maximale diafragmawaarde van de Speed Booster XL.

In augustus 2014 verscheen de eerste Speed Booster met Canon EF-vatting, die bracht de crop-factor terug naar ongeveer 1,7x en leverde één stop extra lichtsterkte op.

Canon EF en Nikon F/G

Metabones brengt twee versies van de Speed Booster XL uit. De variant voor Canon EF-objectieven beschikt over elektronische contacten, zodat je op de camera het diafragma kunt regelen. Ook wordt IS-beeldstabilisatie ondersteund. Er is geen autofocusondersteuning.

De Nikon F/G-variant heeft geen elektronische contacten, deze versie is uitgerust met een diafragmamechanisme in de adapter, zodat je ook bij gebruik van Nikkor-objectieven zonder diafragmaring de lichtsterkte kunt aanpassen.

Speed Booster XL Nikon

Geschikte camera's

De Speed Booster XL is afgestemd op de Panasonic GH4 en compatibel met een aantal andere mft-camera's, maar niet met alle modellen. Bij een aantal camera's bestaat de mogelijkheid dat de Speed Booster tegen het sluitermechanisme aankomt en deze beschadigt. Metabones presenteert daarom een lijst van camera's die probleemloos werken met de adapter.

Prijs en beschikbaarheid

De Metabones Speed Booster XL is verkrijgbaar vanaf juni 2015. De Canon EF-variant kost 649 dollar, de Nikon-versie krijgt een adviesprijs van 479 dollar.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van Jan Veenstra

Er is maar een manier om de cropfactor te verkleinen en dat is door de sensor te vergroten. Dit stukje glas doet niets met de cropfactor, maar is gewoon een omgekeerde teleconvertor. De naam groothoekconvertor zou toepasselijk zijn.

afbeelding van H. Hoeffelman

Geheel mee eens. Een 35mm filmcamera kun je niet net de Metabones creëren. De cropfactor mag dan wel 1.5 zijn, maar het gaat niet hierom, maar om de grote van de sensor en deze blijft bij bmcc klein en bij de BMPCC blijft het een 16mm canera.

Ik hoor graag of de visie anders is.

M.vr.gr.