Meer details over filmfunctie Olympus OM-D E-M5 II

Julian Huijbregts 1542
Vermoedelijk presenteert Olympus begin februari de OM-D E-M5 II. De camera krijgt geen 4K-filmfunctie, maar toch een aantal verbeteringen die interessant zijn voor filmmakers. Eindelijk lijkt Olympus keuze in framerates te gaan bieden.

De Olympus OM-D E-M5 was met zijn uitstekende vijf-assige beeldstabilisatie erg interessant voor filmmakers. Net zoals bij alle andere PEN- en OM-D-camera's kun je echter alleen filmen met 30 beelden per seconde. Serieuze filmmakers prefereren juist 25 of 24 beelden per seconde, omdat bij deze snelheden de filmbeelden meer het bioscoopgevoel opwekken.

Meer framerates en bitrate van 50 Mbps

Het lijkt erop dat Olympus in de OM-D E-M5 II voor het eerst gebruikers de keuze geeft om ook met dergelijke framerates te filmen. Volgens 43rumors.com kan de nieuwe camera daarnaast filmen met een relatief hoge bitrate van 50 Mbps. Dat moet betere beeldkwaliteit opleveren dan de huidige modellen. Ook kan de camera vermoedelijk een schoon signaal uitsturen via de hdmi-aansluiting, zodat je ongecomprimeerde videobestanden op kunt nemen met een externe recorder.

Geen 4K

Een 4K-filmfunctie hoeven we niet te verwachten in de opvolger van de OM-D E-M5. Mogelijk behoud Olympus die functionaliteit voor een opvolger van de E-M1, maar die zal waarschijnlijk niet op korte termijn op de markt komen.

Olympus 5-axis
De vijf-assige beeldstabilisatie komt goed van pas bij het filmen. De E-M5 kan echter alleen filmen met 30 fps, wat voor serieuze filmmakers een beperking is.

40-megapixelfoto's

Eerder kwamen er al details naar buiten over de fotocapaciteiten van de E-M5 II. Hoewel de camera waarschijnlijk dezelfde 16-megapixelsensor krijgt als zijn voorganger, zal het toestel in staat zijn om 40-megapixelfoto's te maken, dankzij een 'sensor shift'-mechanisme.

Waarschijnlijk weten we het begin februari allemaal zeker. Het is de verwachting dat Olympus de OM-D E-M5 II aankondigt rond de CP+ Photo & Imaging Show die op 12 februari van start gaat in Japan.