Mads Nissen wint World Press Photo

Mads Nissen wint World Press Photo 2014

Thomas Kouveld 1930
De 58e World Press Photo is uitgereikt aan de Deense fotograaf Mads Nissen. Zijn foto van een Russisch homostel in Sint Petersburg werd op 12 februari 2015 door de jury gekozen als beste persfoto van het jaar. De inzending won ook de eerste prijs binnen de categorie Contemporary Issues.

Op de foto zijn geliefden Jon en Alex te zien tijdens een innig moment. Homoseksuelen, biseksuelen en transgenders krijgen het steeds moeilijker in Rusland. De foto vraagt aandacht voor de discriminatie en het geweld waar deze groepen mee te maken hebben.


Foto © Mads Nissen / World Press Photo 2015

'Homophobia in Russia'

Nissen werkt voor Politiken, een van de grootste kranten van Denemarken. De foto is onderdeel van een groter project, genaamd 'Homophobia in Russia', dat Nissen uitvoerde in de jaren 2013 en 2014 voor het Deense nieuwsbureau Scanpix. de fotograaf wint tien duizend euro en een professionele spiegelreflexcamera van Canon.

Jury

De 17-koppige jury koos de foto vanwege het universele thema, actualiteit en het esthetische karakter. Jurylid Pamela Chen: 'we zochten naar een beeld dat er morgen ook toe doet, niet alleen vandaag. Dit is een actueel probleem, het is dagelijks leven, het is nieuws, maar het [de foto] presenteert het probleem ook op een diepe en confronterende manier'.

De jury werd dit jaar voorgezeten door Michele McNally, fotografie director en assistant managing editor bij The New York Times. Zij stemde voor de foto vanwege de esthetiek, impact en het menselijke element. Ook vindt ze het belangrijk dat een foto een icoon kan worden.

World Press Photo 2014

Aan deze editie van de World Press Photo-wedstrijd deden 5.692 professionele fotografen mee, afkomstig uit 131 landen. Ze stuurden in totaal 97.912 foto's in, verdeeld over acht categorieën. Ingezonden foto's mogen licht geretoucheerd zijn, maar het is niet toegestaan om drastisch elementen toe te voegen of te verwijderen. Een aantal inzendingen zijn om die reden gediskwalificeerd. De andere winnende foto's zijn te zien op de World Press Photo website.

Vanaf 18 april worden de winnende foto's tentoongesteld in honderd steden over de hele wereld. De tour begint in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Op 24 en 25 april worden de prijzen officieel overhandigd tijdens de 'World Press Photo Awards Days' in Amsterdam.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van Ad E.

Wat een rotfoto!!!! Is zoiets een prijs waard? Nee dus

afbeelding van Koop

Ik ben het niet met Ad E. eens dat dit een rotfoto is, maar ik vind inderdaad wel dat dit geen foto is die het predicaat "World Press Photo" verdient omdat deze foto in scène is gezet.