Lightroom CC blijft deels functioneel na stopzetting abonnement

Julian 2057
Adobe maakt bekend dat de Creative Cloud-versie van Lightroom deels functioneel blijft als je het abonnement stopzet. Het is niet meer mogelijk om foto's te bewerken in de Develop-module of te bekijken via de kaart, maar verder kun je het pakket gewoon blijven gebruiken.

Momenteel wordt Lightroom 5 verkocht als los pakket, maar ook is het onderdeel van de Creative Cloud. Heb je bijvoorbeeld een lidmaatschap op het Adobe Photoshop Fotografieprogramma, dan krijg naast Photoshop CC ook de beschikking over Lightroom CC.

Maar wat als je besluit je abonnement stopt te zetten? Wat gebeurt er dan met je Lightroom-bibliotheek? Uiteraard kun je de foto's gewoon benaderen vanuit andere software, maar heb je veel werk gestoken in het ordenen en beoordelen van je foto's in Lightroom, dan is het prettig om te weten dat je vanaf Lightroom 5.5 het pakket deels kunt blijven gebruiken na stopzetting van je abonnement.

Adobe maakt dit bekend op het Lightroomjournal. Ook na het verlopen van je licentie kun je Lightroom CC nog openen en je foto's beheren. De Develop- en Maps-modules zijn echter niet meer te gebruiken, het bewerken van foto's is dus niet meer mogelijk als je geen actief abonnement hebt. Wel kun je gewoon je collectie doorzoeken en ook de Slideshow, Web, Book en Print modules van Lightroom blijven werken.