De nieuwe Leica M is nog altijd direct herkenbaar als nazaat van de lange lijn M-camera's. Geen gekke fratsen bij Leica. Wel zijn er aan de binnenzijde de nodige verassingen. Zo is er een nieuwe sensor, ontwikkeld door Leica in samenwerking met het Belgische Cmosis. De resolutie van de nieuwe beeldchip bedraagt 24 megapixels.

Leica M
Helaas alleen nog achter glas, deze Leica M. Potentiele kopers moeten nog tot en met begin 2013 geduld hebben.

Live View

Deze nieuwe cmos-sensor brengt ook nieuwe mogelijkheden. Zo is er voor het eerst live view op een M-camera en kun je daarnaast een losse elektronische zoeker aansluiten. Het lcd op de camera krijgt ook een flinke opknapbeurt, de resolutie groeide van een amper acceptabele 230.000 beeldpunten naar 920.000 beeldpunten. Ook het formaat van het scherm neemt toe, naar 3-inch. Gorilla Glass, bekend van smartphones, moet het lcd beschermen tegen krassen.

M Back
Aan de achterkant van de Leica M valt vooral het grotere scherm op. Daarnaast zit er boven dat scherm een aansluiting voor een externe evf.

Video

Nog een revolutie is de filmmogelijkheid van de M. Geen film op een rolletje, maar een rolprent in 1080p-resolutie met 25 of 24 beelden per seconde. Ook oude Leica R-objectieven krijgen met de komst van de M weer een nieuw leven. Met een slimme adapter kun je deze objectieven ook op de Leica M gebruiken. Een ander accessoire is een handgreep met ingebouwde gps-module.

Leica M-E
De Leica M-E is een M9 in een ander jasje en tegen een iets aantrekkelijker prijskaartje.

Leica M-E

Tegelijk met de M presenteert Leica nog een nieuwe meetzoeker: de M-E. Dit is in feite niets meer of minder dan een M9 tegen een lagere prijs. In tegenstelling tot de M, die in zowel een zwarte als zilvere afwerking verkrijgbaar is, kun je de M-E vooralsnog alleen krijgen in een zeer donkere tint grijs.

Prijzen en beschikbaarheid

Enthousiast geworden? Je zult nog even geduld moeten hebben. De Leica M komt pas in het begin van 2013 beschikbaar, de M-E ligt vanaf oktober in de winkels. Wel weten we welk prijskaartjes Leica aan haar toestellen hangt, de M gaat 6200 euro kosten, de M-E 4800 euro.

Leica
De Leica M-lijn compleet. Vlnr.: Leica M, Leica M-E en Leica M Monochrom.