Leer kijken en fotograferen als Steve McCurry

Thomas Kouveld 2616
Hoe gaat een wereldberoemde fotograaf te werk? Als het aan Steve McCurry ligt, is het antwoord simpel: niet teveel nadenken, gewoon doen. In samenwerking met Phaidon Press maakte hij zes korte filmpjes, waarin hij reflecteert op zijn leven als fotograaf en wat hij in die tijd heeft geleerd.

De korte filmpjes laten veel van Steve McCurry's werk als fotograaf zien. Zijn foto's komen langs, maar we zien ook zijn intieme omgang met de mensen die hij fotografeert.

Tussen de beelden door vertelt McCurry wat hij de afgelopen jaren heeft geleerd. Het wordt snel duidelijk dat hij niet gelooft in een strakke planning en eindeloze voorbereiding. In een nieuwe omgeving maakt hij liever een ommetje dan dat hij gaat zitten studeren. Zo krijgt hij gevoel voor de mensen en de omgeving.

Je kunt de filmpjes hieronder bekijken. Het advies is niet altijd baanbrekend, maar desalniettemin is het interessant om te zien hoe een topfotograaf als McCurry zijn beroep ervaart.

The journey over the destination

Blijf om je heen kijken, ook als je onderweg bent. Een reis is meer dan de bestemming.

Following your passion

Hier benadrukt McCurry het belang van passie voor je onderwerp. Je maakt je beste werk als je met volle overtuiging en zingeving aan het werk gaat.

The importance of a good team

Een praktische zaak, maar daarom niet minder van belang: het werken met een goed team. De juiste chauffeurs, vertalers en gidsen kunnen het verschil maken tussen leven en dood.

Being part of the conversation

In dit filmpje praat McCurry over de rol van de fotograaf als geschiedschrijver. Door gebeurtenissen vast te leggen, documenteer je het verleden en ben je onderdeel van de discusie over het hier en nu.

Committing to a story

Je vastbijten in een onderwerp is goed, maar ga vooral actief op zoek naar het verhaal. Eindeloos vooronderzoek kost veel tijd. 'Find the story and then attack it'

A lifetime in photography

In dit laatste korte overzicht van McCurry's carriƩre blikt hij terug op zijn leven als fotograaf.

Voorbij de camera

In 2013 kwam het boek 'Voorbij de camera' uit, waarin McCurry nog meer vertelt over zijn ervaringen. Onze recensie van het lijvige werk is online en in DIGIFOTO pro 4.2013 te lezen.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas