Kodak vraagt uitstel van betaling aan

Kodak vraag uitstel van betaling aan

Jesse Kraal 3024
Eastman Kodak Company, zoals het bedrijf voluit heet, heeft bij de rechtbank een uitstel van betaling aangevraagd. Deze zogenaamde 'chapter 11' procedure moet de weg vrijmaken voor een grondige reorganisatie. Personeel moet in de tussentijd gewoon doorbetaald krijgen en ook de consument zou weinig last moeten ondervinden.
Kodak Colorama

Kodak heeft bij zakenbank Citibank Group een krediet voor achttien maanden weten los te krijgen. Hierdoor kan het bedrijf in ieder geval nog anderhalf jaar hard werken aan een reorganisatie. Volgens Kodak-topman Antonio Perez kan de tijd die is vrijgekomen door het krediet en het aangevraagde uitstel van betaling gebruikt worden om de waarde van de patenten op het gebied van digitale fotografie en printtechnologie te maximaliseren.

PortraRechtzaken tegen Fujifilm en Samsung

Onderdeel van die strategie zijn waarschijnlijk de rechtszaken tegen Fujifilm en Samsung die respectievelijk vorige week en deze week werden aangespannen. Volgens Kodak maken het Japanse en het Koreanse bedrijf inbreuk op patenten op het gebied van digitale fotografie.

Beurshandel gestaakt

Een van de gevolgen van de reorganisatie is dat de beurshandel in Kodak wordt gestaakt. In overleg met de New York Stock Exchange wordt bepaald hoe en wanneer dit zal gebeuren. In het laatste jaar is de waarde van het aandeel in Eastman Kodak Company bijna negentig procent afgenomen.

Marginale rol

Het Amerikaanse bedrijf is dan ook het schoolvoorbeeld van een gigantisch bedrijf dat de aansluiting in het digitale tijdperk heeft gemist. Was in 1976 nog negentig procent van de filmverkoop en vijfentachtig procent van de cameraverkoop in de VS in handen van Kodak, nu spelen ze slechts een marginale rol op de thuismarkt. Vreemd, als je bedenkt dat het bedrijf in de jaren '90 van de vorige eeuw nog voorop liep. Vrijwel elke digitale spiegelreflexcamera in die periode kwam in samenwerking met Kodak tot stand.

Kodak DCSGoogle van haar tijd

The Economist noemt Kodak de 'Google van haar tijd'. Opgericht in 1880 en bekend om vooruitstrevende techniek en innovatieve marketing. We zullen moeten afwachten of Kodak, in welke vorm dan ook, nog bestaansrecht heeft in het digitale tijdperk. Liefhebbers van Portra- en Tri-X-film kunnen wellicht al beter een voorraadje in de koelkast aanleggen.

Meer informatie

Om zowel belegers, klanten, personeel als toeleveranciers van informatie te voorzien, heeft Kodak een speciale website over de reorganisatie geopend. Op www.kodaktransforms.com vind je alle informatie over de reorganistatie en de gevolgen die dit heeft voor de verschillende belanghebbenden. Zakenkrant The Economist publiceerde een interessant artikel waarin Kodak met Fujifilm wordt vergeleken. Beide grootheden in het analoge tijdperk, maar waar Kodak faalde wist Fujifilm zich wel succesvol te transformeren in een modern en goedlopend bedrijf.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse