Kleurenfoto's Parijs uit 1910 – Gemaakt met de Autochrome Lumière

Kleurenfoto's Parijs uit 1910 – Gemaakt met de Autochrome Lumière

Maarten Jacobi 2931
Als we denken aan het jaar 1910, dan denken we niet meteen aan gedetailleerde kleurenfoto's van een stad. Sterker nog, de meeste mensen associëren het begin van de twintigste eeuw nog amper met fotografie. Daarom zijn deze kleurenfoto's van Parijs uit 1910, gemaakt in opdracht van Albert Kahn, erg bijzonder om te zien!

Kleurenbeelden van het verre verleden zijn schaars en bieden een interessant inkijkje in de geschiedenis. Deze kleurenfoto's van Parijs uit 1910 werpen dan ook een bijzonder licht op de laatste jaren van de Belle Époque, de welvarende periode in Parijs net voor de Eerste Wereldoorlog.

De foto's zijn gemaakt met behulp van de Autochrome Lumière, een cameratechniek die (door gebruik van gekleurd aardappelmeel) kleur toevoegt aan de foto. De techniek staat op naam van de bekende Lumière-broers, die tevens aan de wieg stonden van de cinématograph en daarmee de eerste filmprojecties.

Albert Kahn fotografieproject

Zakenman Albert Kahn had destijds meerdere fotografen in dienst die de foto's maakten, waaronder Leon Gimpel, Stephane Passet, Georges Chevalier en Auguste Leon.

De foto's zijn inmiddels zo'n honderd jaar oud, maar geven een indrukwekkend beeld van het dagelijkse leven in Parijs van een eeuw geleden. Opvallend zijn de eerste auto's die langzaam in het straatbeeld verschijnen en de 'rust' die de stad uitstraalt.

Voor meer informatie en foto's gemaakt in opdracht van Albert Kahn kun je terecht op Paris1914.com.

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten

afbeelding van W.Kaiser

De link Paris1914.com werkt niet.

afbeelding van A.Tognini

Op de bovenste foto zie ik twee Franse soldaten met een Adrian M15 helm. Deze werd algemeen ingevoerd in september 1915. niet alle foto's zodoende uit 1910.

afbeelding van Wim Mulder

Kan Paris1914.com niet openen