Fotojournalistiek in de jaren 30: Arthur 'Weegee' Fellig

Mark IJsendoorn 1906
In het digitale tijdperk worden de eerste beelden van een gebeurtenis meestal geschoten door een passant met een smartphone. Maar in de jaren 1930 werd fotojournalist Arthur ‘Weegee’ Fellig beroemd omdat hij altijd als eerste ter plaatse was.

Arthur Fellig was een immigrant uit Oekraïne die in New York een nieuw leven zocht. Na lange tijd in de darkroom te hebben gewerkt om foto’s van anderen te ontwikkelen, wilde hij zelf foto’s gaan maken. Maar omdat hij een immigrant was, wilde niemand hem inhuren. Daarom bedacht hij zijn eigen beroep: freelance fotograaf. Fellig gebruikte een politieradio om altijd, op ieder moment van de dag, de alarmdiensten te kunnen volgen en vaak zelfs voor de politie op een plaats delict aanwezig te zijn. De foto’s die hij schoot blinken uit in hun confronterende realisme.

Geschiedenis van de fotojournalistiek

Fellig, die de bijnaam ‘Weegee’ kreeg, werd een van de bekendste fotojournalisten van zijn tijd. Het antwoord dat hij gaf toen iemand hem vroeg naar zijn geheim is nog steeds een bekende kreet onder fotografen: ‘f/8 and be there’. Bekijk deze korte docu over het leven en het werk van ‘Weegee’.

afbeelding van Mark IJsendoorn

Mark IJsendoorn | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark