Internationaal fotofestival 2015: wat is er te zien?

Internationaal Fotofestival Leiden 2015: Wat is er te zien?

Dalindcy 1547
De derde editie van het Internationaal Fotofestival Leiden (IFL) is afgelopen weekend van start gegaan. Ook dit jaar kun je weer het werk van twintig beginnende fotografen bekijken in de Leidse binnenstad.

Het thema is dit jaar 'New Photographers'. Het IFL werd in 2013 voor het eerst georganiseerd en heeft tot doelstelling om beginnende professionele fotografen een podium te bieden en hen een kans te geven hun werk te kunnen laten zien.

Enkele fotografen van wie het werk te bewonderen is in de Leidse binnenstad zijn: Alexander Krack (winnaar IFL 2015), Carla Kogelman, Lotte Bronsgeest, Evert Smit en Julie van der Vaart.

Openluchttentoonstellingen

Het werk van de twintig geselecteerde fotografen is te zien op de Hooglandse Kerkgracht en de Nieuwstraat. Er staan hier grote zuilen waarop je de foto's kunt bekijken. Ze trekken flink de aandacht in de oude Leidse binnenstad. Er is een hoop veelzijdigheid, wat het leuk en interessant maakt om door de stad te lopen en de foto's te bekijken.


Buitententoonstelling. Dit is het werk van Julie van der Vaart


De tentoonstelling van Pim Huijsmans

Photoville New York

Het fotofestival werkt samen met Photoville New York. Het werk van de twintig geselecteerde fotografen was eerder dit jaar te zien in New York. De foto's van fotografen van de Amerikaanse versie van het festival worden nu in Leiden tentoongesteld. Deze foto's zijn te bezichtigen op het Pieterkerkplein. Daar staan grote zeecontainers met de fotoseries erin. Zo werd het werk van de Nederlandse fotografen ook in New York tentoongesteld.

Deze containers zijn erg bijzonder om eens vanbinnen te bekijken. De onderwerpen zijn ook heel uiteenlopend. Van zwart-wit foto's en portretten tot polaroids met handgeschreven titels. De containters zijn woensdag tot en met zondag geopend van 11:00 tot 18:00.


Binnenin de containers.

Binnententoonstellingen en activiteiten

Er zijn naast buitententoonstellingen ook enkele binnententoonstellingen. Zo mag Renate Beense, die het festival in 2014 won, haar eigen werk tentoonstellen in het Kunsthuis van Leiden en zijn er verschillende tentoonstellingen te zien in het bezoekerscentrum van het festival. Dit centrum bevindt zich op de Hooglandse Kerkgracht, op loopafstand van de buitententoonstellingen. 

Winnaar

Tijdens de opening van het Internationaal Fotofestival Leiden op zaterdag 10 oktober werd de winnaar bekendgemaakt. Dit jaar was dat de Duitse Alexander Krack. Met zijn fotoserie 'Morgens nüchtern, am Brunnen, zu Bett' wist hij de jury te overtuigen. Hij won een cheque ter waarde van duizend euro en volgend jaar zal opnieuw werk van hem te zien zijn op het festival.    


Alexander neemt zijn prijs in ontvangst.

Kijk hier voor meer informatie over het festival.

afbeelding van Dalindcy

Dalindcy Koolhoven | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dalindcy