We hebben al meerdere malen fotografiegerelateerde hoesjes voor de iPhone laten zien en ook collodiumfotografie is al verschillende keren besproken. Fotograaf Jake Potts mag zichzelf wat ons betreft de ultieme hipster noemen, hij gebruikte de glazen achterkant van zijn iPhone als drager voor een collodiumfoto, om precies te zijn een ambrotypie.

iPhone collodium
Creatief of de ultieme hipstergadget, origineel is het wel

Natteplaatfotografie

Dit fotografische proces wordt ook wel natteplaatfotografie genoemd, omdat je de gevoelig gemaakte glasplaat alleen kunt gebruiken als deze nog nat is. Voordat je je afvraagt of Potts zijn iPhone helemaal nat gemaakt heeft: nee. Hij was zo slim een vervangende achterkant te kopen voor zijn iPhone zonder het door anderen zo geliefde Apple-logo.

iPhone Collodium
Ze noemen het proces niet voor niets ook wel 'natteplaatfotografie'

Werkwijze

Hij maakte zelf een speciale plaathouder voor zijn technische camera waarin het kleine glasplaatje past, de camera zelf voorzag Potts voor deze foto van een objectief uit 1872. Voor de geintresseerden, zijn werkwijze doet hij op de website van de studio waar hij werkt, Bruton Stroube, vrij compleet uit de doeken.

iPhone Collodium
Na het ontwikkelen heb je een negatief, dat door het te fixeren wordt omgezet in een positief beeld.

Uniek

Het resultaat mag er zijn en is zonder meer uniek. We verwachten dan ook dat het proces snel navolging zal krijgen. Wat zou jij graag op de achterkant van je iPhone willen?

iPhone
Jake Potts is blij met zijn custom iPhone-achterkant