Ilford: populariteit analoge fotografie groeit

Thomas Kouveld 2214
Volgens onderzoek van Ilford Photo groeit het aantal gebruikers van analoge fotocamera's. De fabrikant deed internationaal onderzoek onder duizenden gebruikers en concludeert dat vooral jonge mensen beginnen met analoge fotografie. Ilford Photo noemt de resultaten inspirerend.

Reden voor het onderzoek is de toegenomen verkoop van Ilford-filmrolletjes, aldus Steven Brierley, director van sales en marketing. Met het onderzoek wil Ilford Photo meer te weten komen over de drijfveren achter het gebruik van analoge fotocamera's. Volgens Brierley bevestigen de resultaten hun vermoeden dat er meer nieuwe gebruikers bij komen. De fabrikant maakt bekend dat duizenden mensen hebben meegedaan uit meer dan zeventig landen.

Nieuwe gebruikers

Dertig procent van de ondervraagden is jonger dan 35, zestig procent is minder dan vijf jaar bezig met analoge fotografie. Een flinke groei in het aantal verse gebruikers, met andere woorden. Veel huidige fotografen raakten geïnteresseerd in analoge fotografie na het krijgen van een camera als cadeau. Anderen kochten hun eerste camera op eBay.

Kleinbeeld

De traditionele kleinbeeldfilm wordt het meest gebruikt. 86 procent van de ondervraagden maakt hier gebruik van, waarbij de camera's van Lomo en Holga erg populair zijn. Zwart-witfilm is verreweg het meest populair. Bijna alle gebruikers fotograferen hiermee en 31 procent doet helemaal niet aan kleur. Een kleine twee procent gebruikt enkel kleurfilm.

Zelfstudie

De meeste analoge fotografen leren zichzelf om met rolletjes te schieten. Volgens het onderzoek gaat 84 procent van de ondervraagden zelfstandig aan de slag, eventueel met hulp van boeken en internet. Forums en online discussiegroepen worden door bijna alle ondervraagden gebruikt als bron van productinformatie en technisch advies.

'Het is retro'

De redenen voor het gebruik van film lopen uiteen. De reacties lopen uiteen van 'ik vind het leuk' en 'het is retro' tot een waardering voor het ambacht en de beperking van 36 foto's per rolletje. Gebruikers geven aan het prettig te vinden dat ze beter moeten nadenken over de foto, in plaats van net zo lang te schieten totdat de foto is gelukt.

Local Darkroom

Bijna de helft van de gebruikers ontwikkelt zijn eigen film in een donkere kamer. Ilford Photo springt hierop in met de website Local Darkroom. Sinds januari 2014 biedt Local Darkroom fotografen de mogelijkheid om hun doka beschikbaar te stellen aan anderen, al dan niet tegen een vergoeding. Ook het aanbieden van cursussen in ontwikkeltechnieken is mogelijk. In Nederland zijn zo'n 25 doka's te vinden, waarvan het gros in de randstad.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van Henri

"Volgens onderzoek van Ilford Photo"

Een beetje raar dat Ilford daar 'onderzoek' voor nodig heeft; Wanneer de interesse groeiende is en analoge fotografie steeds populairder wordt zouden ze dat toch vooral moeten merken aan een stijgende omzet?

afbeelding van Thomas Kouveld

De omzet steeg inderdaad. Het onderzoek was om uit te vinden wat daar de oorzaak van was. Concreter: wie zijn die nieuwe klanten? Of zijn het oude klanten die hun analoge camera weer van stal hebben gehaald?

afbeelding van pickels

dat is pas goed nieuws. Heb zelf 25 jaar lang als analoog fotograaf gewerkt. Na in 2002 te zijn overgestapt op digitaal kom ik terug naar de analoge fotografie. Ik houd wel digitaal omdat het commercieel interessanter is maar voor de 'mooie' fotografie is analoog toch beter.Ik heb pas een mooie Zenza bronica (middenformaat) op de kop kunnen tikken. Ik kijk nu al uit naar de resultaten.