In Saudi-Arabië hebben vrouwen een stuk minder rechten dan mannen. Je zonder sluier buitenshuis begeven is strafbaar, net als autorijden overigens. Hoezeer je het daar ook mee oneens mag zijn, bedrijven die in het Arabische land zaken willen doen moeten zich conformeren aan de daar geldende regels en gebruiken. Toch?

Pijnlijk

Het is precies de vraag waar Ikea momenteel mee worstelt. In haar Saudi-Arabische catalogus zijn vrouwen zorgvuldig uit de foto's geknipt. Wat overblijft zijn duidelijk Westerse scènes met alleen mannen en kinderen. Zelfs een van de vier Ikea-designers moest er aan geloven. Een vergelijking tussen de Saudi-Arabische en de Nederlandse catalogus maken de verschillen pijnlijk duidelijk.

Ikea
Dan kun je nog zulke mooie meubels ontwerpen, als vrouw wordt je resoluut uit de foto geknipt.

Spijt

In een statement aan BBC News heeft Ikea ondertussen laten weten met de kwestie in haar maag te zitten en de werkwijze onder de loep te nemen. Verder verklaart Ikea: 'excluding women from the Saudi Arabian version of the catalogue is in conflict with the Ikea Group values. We support the fundamental human rights of all people and we do not accept any kind of discrimination'.

Dan blijft de vraag staan hoe je hier als groot Westers bedrijf mee om moet gaan. Moet je simpelweg besluiten geen zaken te doen in zo'n land of kun je het op een andere, chiquere manier oplossen? Wat zouden jullie doen?

Ikea
Nog een vergelijk tussen de catalogus uit Saudi-Arabië (boven) en de Nederlandse (onder).